Emotioneel afscheid van wielerbelofte Bjarne (20): “De koers wordt beslist aan de meet, maar jij bent daar veel te vlug”

© aft

Naar schatting 1.000 vrienden, familieleden, ex-klasgenoten, ploegmakkers en supporters hebben deze donderdagvoormiddag in de Torhoutse Sint-Pieterskerk afscheid genomen van Bjarne Vanacker. De 20-jarige wielerbelofte overleed vorige week maandag onverwacht in zijn slaap.

aft

Heel wat bekende gezichten uit de West-Vlaamse wielerwereld tekenden present. Het waren zijn ploegmakkers van het team EFC-L&R-Vulsteke die donderdagochtend de kist van de 20-jarige wielerbelofte Bjarne Vanacker naar voren droegen. Tijdens de ingetogen plechtigheid namen onder meer ploegleider Benny Engels en drie ploegmakkers het woord. “Wat je als wielerploeg met jonge renners hoopt om nooit te moeten meemaken was plots realiteit”, sprak Engels.

Aanstekelijke lach

“De eerste emotie die zich van ons meester maakte was ongeloof. We dachten dat het een nare droom was. Maar al snel maakte het ongeloof plaats voor immens verdriet.”

Engels benadrukte ook het grote talent en ijzeren karakter van de beloftevolle, jonge renner en blikte terug op diens sterke najaar. “Alles verliep naar wens en je prestaties toonden aan dat je in 2018 aan de deur van het profpeloton zou aankloppen.”

© aft

Ploegmaat Jacob Relaes blikte haalde herinneringen boven aan de Tour du Piémont Pyrénéen eind augustus. “We zaten samen in de ontsnapping en ondanks je eigen kans op de overwinning hielp je mij om extra punten te sprokkelen voor het rushesklassement. En daarna trok je nog alleen in de aanval om nog bijna iedereen af te houden. Zo kenden we je, geen inspanning was je teveel. Bjarne, ze zeggen altijd dat de koers wordt beslist aan de meet, maar nu ben je echt veel te vlug voorbij die meet. Je aanstekelijke lach, je overgave, je karakter, je doorzettingsvermogen zal ik nooit vergeten. Rust zacht maat.”

De precieze doodsoorzaak is nog steeds niet bekend. Wat wel vaststaat is dat het om een natuurlijk overlijden ging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen