"Biodiversiteit is blinde vlek in klimaatplannen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Regeringen houden bij het opstellen van hun klimaatplannen onvoldoende rekening met de bescherming van biodiversiteit. Dat blijkt uit een rapport dat tijdens de klimaattop in Bonn gepubliceerd is door WWF. Er moet daarom in het klimaatbeleid meer aandacht gaan naar bijvoorbeeld duurzame landbouw en het aanpakken van ontbossing, zo klinkt het. Een onderzoek van WWF toont aan dat in de nationale klimaatplannen die landen hebben ingediend maar weinig aandacht wordt besteed aan de achteruitgang van de biodiversiteit. De natuurbehoudsorganisatie spreekt over een "blinde vlek" bij de beleidsmakers. "Natuurbescherming en ontwikkeling wordt gemarginaliseerd in het economische en landplanningsbeleid", zo klinkt het.

Nochtans bestaat er een duidelijk verband tussen klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit, zegt WWF. Enerzijds zet klimaatverandering bijkomende druk op ecosystemen en hun biodiversiteit en anderzijds verergert de achteruitgang van biodiversiteit de klimaatverandering. Biodiversiteit zorgt er bovendien voor dat de ecosystemen stabieler staan tegenover veranderde omstandigheden.

Een direct gevolg van die blinde vlek in het klimaatbeleid "is dat deze landen, waaronder België, het risico lopen niet voorbereid te zijn op de klimaatverandering die ook hen nu al treft, bijvoorbeeld door zwaardere stormen en meer wateroverlast", zegt de organisatie.

WWF vraagt nu dat landen hun klimaatmaatregelen combineren met acties die de biodiversiteit in hun landen beschermen. Concreet gaat het dan om acties tegen ontbossing en verzuring van de oceaan, een beter landgebruik en duurzamere landbouwpraktijken. Ook moeten de internationaal overeengekomen biodiversiteitsdoelen van Aichi worden opgenomen in het nationale klimaatplan.

bron: Belga