© AFP

Vader (42) laat kinderen thuis achter voor vakantie van zeven maanden: “Ik moest er even tussenuit”

Een 42-jarige man uit het West-Vlaamse Tielt moet naar de gevangenis omdat hij zijn kinderen van 10 en 15 jaar alleen achter liet zodat hij zelf een weekje op vakantie kon naar de Dominicaanse Republiek. “Ik moest er even tussenuit”, verklaarde hij aan de politie.

Tim Lescrauwaet

Een effectieve gevangenisstraf van 18 maanden. Dat gaf de Brugse rechter donderdagochtend aan een 42-jarige Tieltenaar. De man werd veroordeeld omdat hij zijn zoon van 10 en zijn dochter van 15 jaar alleen achter liet toen hij op reis ging naar de Dominicaanse Republiek. De man is afkomstig van daar en vertelde zijn kinderen op 12 mei 2015 dat hij naar zijn thuisland vertrok. “Ik voelde me niet goed in mijn vel en wilde een weekje naar daar”, zei hij daar zelf tegen de politie over. “Ik voel me daar nu eenmaal beter.”

Opvang voor de twee tieners organiseerde de vader echter niet. Hij liet hen dan ook helemaal alleen thuis toen hij vertrok. “Ik zou niet lang weg blijven”, zei hij zelf. “Opvang leek me dan ook niet meteen nodig.” Het was zijn oudste dochter die een week na zijn vertrek haar school inlichtte. Ze vertelde dat haar vader op reis was en dat ze samen met haar jongere (half)broer alleen thuis was. De school verwittigde dan ook de politie.

Instelling

Dat de man “niet lang” zou weg blijven bleek uiteindelijk een understatement. Want pas eind december 2015 - zeven maanden later - dook hij weer in ons land op. “Eerder had ik geen geld om mijn terugvlucht te betalen”, was zijn uitleg daarvoor.

De rechter tilde bijzonder zwaar aan de feiten. Temeer omdat de man zijn fout niet bepaald in lijkt te zien. Hij stuurde ook zijn kat naar de rechtbank en werd bij verstek veroordeeld. “Zijn vertrek heeft onomkeerbare schade aangericht aan zijn kinderen”, aldus de rechter in zijn vonnis. De man werd veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden. Het openbaar ministerie vroeg en kreeg zijn onmiddellijke aanhouding.

De kinderen werden kort na de feiten even in een instelling geplaatst. Inmiddels zitten ze in een pleeggezin. Het meisje is nu achttien jaar en gaat begeleid zelfstandig wonen. De twee hebben verschillende moeders, maar die verblijven allebei in de Dominicaanse Republiek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER