© Belga

Caterpillar wil vestiging in Gosselies sluiten: 2.000 jobs verdwijnen

Graafmachineproducent Caterpillar wil zijn vestiging in Gosselies, nabij Charleroi, volledig sluiten en de productie overbrengen naar Grenoble. Dat is vrijdag bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. Er werken 2.000 mensen.

Het nieuws hing al even in de lucht, maar het Amerikaanse bedrijf Caterpillar bevestigt vrijdagochtend de intentie tot sluiting van zijn vestiging in Gosselies. De productie zal verhuizen naar andere vestigingen in Europa, waaronder die in het Franse Grenoble, klinkt het. Er vond op de vestiging in Gosselies een bijzondere ondernemingsraad plaats.

In Noord-Ierland was dat donderdag al het geval. Daar werd de sluiting van de vestiging van Monkstown aangekondigd, bericht de BBC op zijn website, waardoor er 200 tot 250 jobs verloren zouden gaan.

Overigens is er ook bij Cediwal, een toeleverancier en dochterbedrijf van Caterpillar, vrijdag een bijzondere ondernemingsraad. In Grimbergen, waar Caterpillar een Europees distributiecentrum heeft, is er volgens vakbondsmensen géén bijzondere ondernemingsraad gepland.

Bij Caterpillar in Gosselies werden in maart 2014 al eens 1.331 banen geschrapt.

Belgische directie verrastDe Belgische directie van Caterpillar in Gosselies zegt ook verrast te zijn door de sluiting van de vestiging waartoe de internationale directie beslist heeft. Thierry Hansen, operationeel directeur van de vestiging, roept op tot sereniteit. Hij vraagt "het hoofd opgeheven te houden" en te vermijden "om nog drama aan het drama toe te voegen" door over te gaan tot geweld.Na de vakbonden had ook de Belgische directie vrijdag een gesprek met de Waalse regering in Namen. Operationeel directeur Hansen zei achteraf dat hij "ondersteboven" was door de aankondiging van de sluiting. "Ondanks alles ben ik verrast", zei hij. "We hebben er alles aan gedaan om dit te vermijden. Het bedrijf heeft heel veel vooruitgang gemaakt".

Meer commentaar gaf Hansen niet. Hij verwees naar de wet-Renault, die hem verplicht alle informatie eerst aan de ondernemingsraad over te maken. De Waalse regering is er zich van bewust dat de Belgische directie weinig uitleg kan geven en hoopt op een onderhoud met een internationale directie. "Hansen is daar nog niet zo lang. Hij is de eerste ontslagen werknemer. Wij willen uitleg over de cijfers", klinkt het in regeringskringen.

In het Waals Parlement wil de PS alvast een commissievergadering bijeenroepen. Mogelijk komt de commissie maandag al bijeen.

Magnette geschandaliseerd: "Caterpillar kreeg enorme overheidssteun"

© BELGA

Waals minister-president Paul Magnette reageert ontzet op de aangekondigde sluiting van Caterpillar in Gosselies. Hij ontvangt snel de vakbonden en zal in de loop van de dag een gesprek met de directie vragen. Ook zou er in Namen een ontmoeting moeten komen met premier Charles Michel (MR) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

"Wat nu dringend is, zijn de mensen", benadrukt Magnette. Hij is geschandaliseerd door de aankondiging, terwijl de site steeds "enorme steun heeft gekregen van de overheden", bijvoorbeeld na de laatste herstructurering.

De Waalse regeringsleider benadrukt ook de "enorme inspanningen" die het personeel de laatste jaren heeft geleverd op het vlak van productiviteit en het behoud van activiteit. Hij laakt de "blinde" manier van werken van de directie, "zonder enig overleg".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER