Wat moet je doen als je een spookrijder tegenkomt?

© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Vanochtend veroorzaakte een spookrijder een ernstig ongeval: de jonge vrouw (19) die in tegengestelde richting de baan opging, liet zelf het leven na een frontale botsing. Andere betrokkenen raakten zwaargewond. De E40 was vervolgens urenlang volledig versperd. Volgens VIAS, dat focust op het verbeteren van de verkeersveiligheid, zijn ongevallen met spookrijders 10 keer dodelijker dan alle andere ongevallen op de autosnelweg samen. Maar wat moet je doen als je een spookrijder tegenkomt? Hoe vermijd je een frontale botsing?

evdg

De tol na deze ochtend is loodzwaar: een dode, verschillende (zwaar)gewonden, grote materiële schade én een chaotische start van de werkdag voor een heleboel landgenoten. Hoe het ongeval precies kon gebeuren of wat de drijfveer was van de jonge bestuurster die het leven liet, wordt nog onderzocht. Wel staat vast dat het vaker gebeurt dan je zou denken, in de tegengestelde richting de baan oprijden.

Dat bevestigt Stef Willems, woordvoerder van VIAS (voorheen BIVV), dat focust op het verbeteren van de verkeersveiligheid, de mobiliteit en de maatschappelijke veiligheid. “Vaak ligt alcohol, onoplettendheid of een wanhoopsdaad aan de basis van een ongeval met een spookrijder”, klinkt het.

Drie profielen spookrijders

VIAS onderscheidt drie grote categorieën spookrijders. Er zijn bestuurders die onder invloed van alcohol of drugs zijn en niet goed beseffen wat ze doen. Of bestuurders die opzettelijk in tegengestelde richting rijden; voor de kick, voor een weddenschap of - wat niet uitgesloten wordt over het voorval vanochtend - om een wanhoopsdaad te plegen. Tot slot zijn er spookrijders die onopzettelijk verkeerd rijden: ze vergissen zich door verstrooidheid, hebben oriëntatieproblemen of zijn verward door de signalisatie. “Preventie is hier ook heel belangrijk”, zegt Willems. “Er worden dan ook veel veiligheidsmaatregelen getroffen en inspanningen geleverd om steeds een zo goed mogelijke signalisatie langs de baan te plaatsen.”

Wat moet je doen als je een spookrijder tegenkomt?

1) Vertraag en houd uiterst rechts, zelfs indien je hiervoor op de pechstrook moet rijden. Studies tonen immers aan dat spookrijders zelf de neiging hebben om rechts te rijden (de linkerrijstrook voor jou dus).

2) Knipper eventueel met je lichten wanneer je de spookrijder kruist, maar niet eerder zodat de spookrijder niet in paniek raakt.

3) Verwittig zo snel mogelijk de politie.

Wat moet je doen als je zelf de autosnelweg oprijdt in de verkeerde richting?

1) Vertraag en schakel je dimlichten en waarschuwingslichten aan. Versnel in geen geval, ook al wil je zo snel mogelijk bij de oprit geraken.

2) Indien er geen tegenliggers zijn, rij dan naar de pechstrook en stop daar. In het andere geval, hou je zo veel mogelijk rechts. Zodat andere voertuigen een ontwijkingsmanoeuvre kunnen uitvoeren.

3) Verwittig onmiddellijk de politie. Zij zullen je helpen om terug in de juiste rijrichting te geraken.

© Wim Jacobs

LEES OOK. Hoe één file bijna alle ochtendshows op de radio in het honderd deed lopen

Spookrijden is dodelijk

“De ongevallen met spookrijden blijven uitzonderingen”, benadrukt Willems nog. “Maar als ze gebeuren, sterft één bestuurder op zes.”

Ongevallen met een spookrijder maken slechts 0,4% uit van alle letselongevallen op de autosnelwegen maar toch zijn ze verantwoordelijk voor 3,7% van alle verkeersdoden op de autosnelwegen. De ernst van ongevallen met een spookrijder is dan ook 10 keer groter dan de gemiddelde ernst van alle letselongevallen op een autosnelweg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen