© REUTERS

Tot vijf jaar cel voor tien leden van Mercedes-bende

Negen leden van een bende auto-inbrekers zijn donderdag voor de Mechelse correctionele rechtbank schuldig bevonden aan inbraken in voertuigen. Ze kregen straffen van één tot vijf jaar, allemaal voor de helft met uitstel. Zes van hen werden bij verstek veroordeeld, en één man werd vrijgesproken. De negen worden gelinkt aan minstens 107 inbraken in voertuigen, meestal Mercedes. Ze gingen ervandoor met gps-toestellen, airbags en enkele persoonlijke spullen van de eigenaars.

doro

De mannen zijn allemaal jonge Nederlanders afkomstig uit ‘s Hertogenbosch. Drie van hen worden als leiders van de groep aanzien, en zorgden voor de verdeling van de ‘teams’, de contacten met de heler in Rotterdam, de verdeling van de winsten en het huren van voertuigen om op strooptocht te gaan. Zij kregen celstraffen van 4 en 5 jaar, elk voor de helft met uitstel.

“Er werden gedurende zes maanden minstens 107 feiten in België en Nederland aan de groep gelinkt”, aldus procureur Ken Van hoogenbemt tijdens de behandeling van de zaak, vorige maand. “Zowat elke avond gingen de leden in wisselende samenstelling op pad om toe te slaan. Ze gebruikten hiervoor eigen wagens, huurwagens en ook een cat-vanger, een wagen op naam van een bendelid die zelf niet mee op tocht ging.”

Toen die wagen na een politieachtervolging crashte, kon de bende aan 19 feiten in Vlaams-Brabant worden gelinkt. Van de 107 feiten werden 88 effectief gepleegd en waren er 19 pogingen. De andere zes leden van de bende kregen celstraffen van één tot drie jaar cel, allemaal voor de helft met uitstel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER