© Pieterjan Franck

© Pieterjan Franck

© Pieterjan Franck

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Oud zwembad herwint grandeur: buitenrestauratie afgerond

Op enkele details na is de buitenrestauratie van de voormalige stedelijke badinrichting in Mechelen afgerond. Begin 2018 kan de groep Van der Valk starten met de herbestemming van ‘den ouwen dok’ tot hotel en congrescentrum.

Leo De Nijn

Het gebouw, opgetrokken tussen 1915 en 1924, moest aanvankelijk een van Europa’s grootste zwembadcomplexen worden, maar diende ook voor publieke baden, douanedepot en stapelplaats. In 2001 heeft de aanwezigheid van asbest geleid tot de sluiting. Door de verouderde installatie en problemen met de stabiliteit werd er uiteindelijk niet voor gekozen om het historisch gebouw opnieuw in gebruik te nemen als zwembad.

Stilaan herwint het complex zijn grandeur. De voorbije jaren is hard gewerkt aan de restauratie van gevels en daken, een project van zo’n 2,5 miljoen euro exclusief btw. Architecten van het Brusselse bureau Origin Architecture & Engineering en aannemer Van Loy & Cie uit Herselt hebben er nauw voor samengewerkt.

Zo is een eerste stap gezet om het voormalige zwembad te bewaren voor de toekomst. “Van der Valk kan in januari volgend jaar starten met de interieurrestauratie om er een viersterrenhotel van te maken”, zegt Greet Geypen (Open Vld), schepen van Monumentenzorg en Stadsvernieuwing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER