© AFP

“Als politie overal gaat controleren op drugs, kunnen alle cafés in Maastricht hun deuren sluiten”

Als de politie overal in de horeca massaal gaat controleren op drugs, dan kunnen alle cafés in Maastricht hun deuren sluiten. De door de gemeente gesubsidieerde Muziekgieterij als eerste. Dat betoogde donderdagmiddag voor de rechtbank in Maastricht advocaat Richard Wagemans van Club Alla, die half oktober op last van burgemeester Annemarie Penn-te Strake voor een jaar werd gesloten. Wagemans probeert het besluit voor zijn cliënt, uitbater Fred Leenders, ongedaan te maken.

Bart Ebisch/De Limburger

Bij een inval trof de politie bij zeven bezoekers en een medewerker van het onder studenten populaire café voor in totaal 33,5 gram cocaïne aan en zeven gram softdrugs. Verder werden twee messen en een boksbeugel in beslag genomen.

Falend beleid

Nederland heeft een groot drugsprobleem wegens falend beleid, zei Wagemans. Daar worden horecaondernemers mee opgezadeld en uiteindelijk voor gestraft, hoeveel veiligheidsmaatregelen ze ook nemen. “Er is in Maastricht geen enkel café dat zoveel geïnvesteerd heeft in camerabewaking en detectiepoortjes dan Club Alla. Juist hem wordt een draconische maatregel opgelegd.”

Met dat laatste doelde hij op in zijn ogen geringe hoeveelheid in beslag genomen drugs. Bovendien heeft Leenders in de meer dan 25 jaar dat hij Club Alla runt nooit eerder met drugs te maken gehad. “Sterker, er waren complimenten van zowel gemeente als politie”, aldus Wagemans. “De vergunning is een half jaar geleden verlengd. Op hun advies is extra geïnvesteerd in nog meer veiligheid.”

Wagemans haalde hard uit naar de burgemeester. Hij suggereerde dat de sluiting van De Alla is bedoeld om de bezoekersaantallen van De Muziekgieterij op te krikken. Dit tot onvrede van rechter Frans Vluggen, die de advocaat om bewijs vroeg. Dat kon Wagemans niet geven. “Daar moet de politie maar eens controleren. Buiten houden zich ’s avonds 25 tot dertig dealers op.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer