Direct naar artikelinhoud
vacature.com

4 op de 10 vijftigplussers willen liefst volgende maand al op pensioen

Bij de leidinggevende vijftigplussers kijkt slechts 22% heel erg uit naar zijn/haar pensioen.Beeld Shutterstock

De regering wil mensen langer aan het werk houden, want anders dreigen onze pensioenen onbetaalbaar te worden. Maar wat vinden de werknemers die bijna mogen afzwaaien daar eigenlijk van? Zien vijftigplussers het überhaupt zitten om er nog eens tien of zelfs vijftien jaar bij te lappen? Wij vroegen het hen.

Uiteraard is de situatie van elke vijftigplusser verschillend. Terwijl de ene volop aan zijn carrière bouwt, telt de andere uitgeblust de dagen af tot hij eindelijk zijn werktenue aan de haak mag hangen. Maar hoe zit het met de algemene tendens? Is de gemiddelde vijftigplusser gelukkig op de werkvloer? Gaat hij met plezier naar het werk? Wil hij nog promotie maken of liever uitbollen? In welke mate kijkt hij uit naar zijn pensioen? 

Om een antwoord te geven op die vragen, organiseerde vacature.com een enquête bij 813 werkende vijftigplussers, representatief voor Vlaanderen. Daaruit blijkt dat maar liefst 41% van de vijftigplussers volgende maand al op pensioen zou willen. 30% zegt heel sterk uit te kijken naar het pensioen (minstens 9 op een schaal tot 10).

Band met collega’s

“Minder of niet werken en toch betaald worden, dat wil misschien wel iedereen,” nuanceert Luc Van Ootegem, professor sociale economie aan de Universiteit Gent. “Maar het valt wel op dat niet alle respondenten hun pensioen met evenveel enthousiasme tegemoet zien.”

Zo zijn het vooral lager opgeleiden die er op die manier over denken, namelijk 33%, tegenover 22% van de hooggeschoolden. Deeltijdse werknemers tellen feller af dan voltijdse (35% versus 27%). Hetzelfde geldt voor arbeiders (36%) in vergelijking met bedienden (31%) en ambtenaren (23%). Ook de bedrijfsgrootte speelt een rol. 33% van de medewerkers in grote bedrijven (> 500 werknemers) verlangt erg naar hun pensionering, tegenover 22% van de respondenten die in kleine organisaties werkt (1 tot 49 werknemers).

De band met de collega’s is bepalend om wel of niet langer aan het werk te willen blijven. 44% van de vijftigplussers die geen goede relaties heeft op de werkvloer wil sneller op pensioen, tegenover 28% die wel een goede band heeft met de collega’s.

Leidinggevenden zijn dan weer een stuk minder happig om ermee te stoppen. 22% kijkt erg uit naar zijn pensioen, in vergelijking met 32% bij werknemers met een niet-leidinggevende functie. Opvallend: 8% van de bazen wil nog absoluut niét op pensioen en geeft dat vooruitzicht een 0 op 10. Ook wie een goede band heeft met zijn collega’s blijft graag wat langer werken. Maar liefst 44% van de vijftigplussers die geen goede relatie heeft met hun ambtgenoten droomt er al van om thuis te mogen blijven, tegenover 28% van degenen bij wie de sfeer wél goed zit. Dus, binnenkort allemaal samen op teambuilding?

Is de vijftigplusser wel nog gelukkig op het werk? Wat vinden de vijftigplussers van de pensioenhervormingen van de regering? En krijgt een gepensioneerde Vlaamse vrouw echt maar 772 euro rustpensioen? Lees het verder op vacature.com.

Lees ook:

Langer werken kan leiden tot minder pensioen

Verdient de baas te veel (en jij te weinig)?

Wat moet je weten als je op pensioen gaat

Bron: vacature.com.