Limburgers zijn grootste pesticidengebruikers van Vlaanderen

De Limburgse particulieren zijn de grootste pesticidengebruikers van Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) dat de provincie Limburg kon inkijken. Gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur, Ludwig Vandenhove (sp.a), wil daarom meer inzetten op sensibilisering en vraagt om een eenduidige regelgeving.

Afgelopen zomer polste de VMM 2.075 Vlamingen naar hun pesticidengebruik. Daaruit blijkt dat 48 procent van de Vlamingen minimaal 1 keer per jaar naar pesticiden grijpt om onkruid, insecten, slakken, ratten of schimmels te bestrijden. Op vraag van de provincie Limburg gaf de VMM de provinciale cijfers vrij. Daaruit blijkt dat in Limburg in meer dan de helft van de tuinen (54 procent) gebruik wordt gemaakt van pesticiden. Daarmee zijn Limburgers de grootste particuliere gebruikers van pesticiden in Vlaanderen.

Verhardingen met kiezel, kasseien en klinkers worden bij 53 procent van de Limburgse respondenten bespoten met pesticiden. Ook de Limburgse gazons krijgen frequent (35 procent) een lading pesticiden te verwerken. Glyfosaat is op verhardingen veruit de meest gebruikte pesticide. Een op de vier Limburgers is dan ook uitgesproken gekant tegen het particulier gebruiksverbod dat geldt voor het waarschijnlijk kankerverwekkende glyfosaat.

“De resultaten van deze bevraging bevestigen de noodzaak om burgers en professionals verder te informeren over de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van pesticiden voor ons leefmilieu, de natuur en de eigen gezondheid”, zegt gedeputeerde Vandenhove. “Op Vlaams niveau werd een verbod op particulier gebruik van glyfosaat goedgekeurd. Toch mag er nog steeds glyfosaat verkocht worden aan particulieren. Dat is verwarrend voor de burger. Hopelijk komt daar snel verandering in.”

Het gebruik van pesticiden in de Limburgse openbare ruimte is sinds 1 januari 2015 wel drastisch gedaald. Waar de Limburgse gemeenten voor 2015 nog achteraan het peloton bengelden als het op pesticidengebruik aankwam, scoren ze nu stukken beter. “Met een afname van meer dan 80 procent in 5 jaar tijd werpen het Vlaamse verbod en de provinciale campagnes rond pesticidenreductie duidelijk hun vruchten af”, aldus nog Vandenhove.

Om het gebruik van pesticiden door particulieren ook te reduceren, zal de provincie Limburg blijvend ondersteuning bieden aan gemeenten, sportclubs en andere openbare instellingen die hun pesticidengebruik willen terugdringen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer