© Photo News

Geschiedenis tijdens Italië - Frankrijk: jongste keeper ooit en eerste videoref

Gianluigi Donnarumma is donderdag de jongste doelman in de geschiedenis van de Italiaanse nationale ploeg geworden. Milan-doelman Donnarumma viel in de vriendschappelijke oefeninterland in Bari tegen Frankrijk (1-3) bij de rust in voor veteraan Gianluigi Buffon. Met zijn 17 jaar, 6 maanden en 4 dagen werd hij zo de jongste doelman ooit in de Italiaanse kleuren.

Gianluigi Donnarumma werd vorig seizoen door Milan-coach Sinisa Mihajlovic bij de Rossoneri op zestienjarige leeftijd in de basiself gedropt. Bijna twee weken geleden werd hij tegen Torino de jongste doelman ooit in de Serie A die een strafschop kon stoppen.

Videoref

De wedstrijd tussen Italië en Frankrijk zal echter om nog een andere reden de geschiedenisboeken ingaan. Bij een omstreden handsbal van de Fransman Layvin Kurzawa in het Franse strafschopgebied besloot de Nederlandse ref Björn Kuipers de videoscheidsrechters in te schakelen.

“Je kon zien dat de scheidsrechter het duel voor een paar seconden onderbrak”, legde FIFA-voorzitter Gianni Infantino uit bij de Italiaanse omroep RAI. Volgens de FIFA-preses zocht Kuipers gedurende die korte periode contact met twee buiten het stadion gestationeerde scheidsrechters, die op videobeelden de situatie nauwkeurig bestudeerden. “Zij zagen dat het geen strafschop was. We hebben hier voetbalgeschiedenis geschreven”, benadrukte Infantino. “We leven in 2016, het is tijd om dit goed te gaan testen. Ik hoop dat we bij het WK in 2018 in Rusland deze technologie volledig kunnen gaan gebruiken.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer