Jambon: “Brusselse politie was niet voorbereid en had geen informatie over de rellen”

© EPA-EFE

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) heeft vrijdag op een persconferentie meer tekst en uitleg gegeven over de rellen van afgelopen zaterdag in het centrum van Brussel. Op basis van het rapport van de Algemene Inspectie blijkt dat de Brusselse politie onvoldoende was voorbereid op de rellen. “En als er info was geweest, dan had dat geen verschil gemaakt”, zegt de vicepremier.

jdb, tg

Minister van Binnenlandse Zaken en vicepemier Jan Jambon (N-VA) heeft vrijdagmiddag het rapport van de Algemene inspectie (AIG) ontvangen dat de werking van de politie tijdens de rellen van zaterdag onderzocht. “De politie was niet voorbereid op de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag omdat ze geen informatie had dat er mogelijk rellen op stapel stonden. Was er info geweest, dan had dat trouwens geen verschil gemaakt. Want de rellen waren ook in dat geval onverwachts gekomen”, aldus Jambon op basis van het rapport van de Algemene Inspectie (AEG).

“Brussel is met zijn rol als Europese hoofdstad heel goed voorbereid op geplande manifestaties. Maar niet op rellen die onverwachts ontstaan. De hoofdstad beschikt wel over een permanent peloton in gevechtskledij, maar volgens de Algemene Inspectie is er in een grootstad als Brussel meer nodig.”

“Beschikbare manschappen niet ingezet”

© BELGAIMAGE

Volgens het rapport van de AEG moet er voor dit soort onvoorziene rellen een aangepaste commandostructuur voorzien moeten worden met aangepaste mobilisatiemechanismen, om snel capaciteit uit andere zones te betrekken. “Door gebrek daaraan was er op het terrein een gebrekkige commandostructuur. Daardoor was men niet in staat om de aangeboden versterkingen te coördineren en te sturen.”

Zo stond er bijvoorbeeld aan Brussel-Zuid een volledig team klaar, maar die capaciteit werd niet ingezet. “Ook de andere zones hadden agenten in gevechtskledij klaar en stonden bij aanvang van de rellen verzameld op het Brouckèreplein, maar hebben niet ingegrepen”, aldus Jambon.

Plunderingen

Na afloop van de kwalificatiematch voor het WK voetbal tussen Marokko en Ivoorkust hebben ongeveer 300 mensen zaterdagavond keet geschopt in het centrum van Brussel. Zeker 22 agenten raakten daarbij gewond. Tijdens de rellen werden twee voertuigen in brand gestoken en de relschoppers gooiden ook verscheidene ruiten in op de Lemonnierlaan en plunderden winkels.

De politie liet kort na de rellen weten dat ze de camerabeelden gingen analyseren en kon intussen al drie mensen identificeren. Zij werden opgepakt, maar zijn intussen opnieuw vrijgelaten. Het tweetal moet zich op 5 januari voor de rechter moeten verantwoorden. Als ze schuldig worden bevonden, zullen ze wellicht mee opdraaien voor de kosten.

Eergisteren werd dan weer een rapper opgepakt die in een filmpje opgeroepen had om rellen te maken en de buurt in brand te steken. De man werd door het gerecht verhoord, maar hij werd intussen opnieuw vrijgelaten en moet zich net als de twee relschoppers die donderdag zijn opgepakt, op 5 januari voor de rechter melden.

Korpschef reageert gepikeerd

Michel Goovaerts, korpschef van de politie Brussels Hoofdstad-Elsene, betreurt wat hij noemt “de eenzijdige lezing van het rapport van de Algemene Inspectie door minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).” Dat laat de korpschef mede in naam van de Brusselse burgemeester Philippe Close en zijn collega’s Brusselse korpschefs weten.

“We waren verrast en hadden de indruk dat we een ander verslag gekregen hebben. We betreuren het dat het een eenzijdige lezing is, waar enkel de negatieve punten uitgehaald worden”, zegt korpschef Goovaerts.

Minister Jambon gaf in zijn feitelijke verklaring van het rapport van de Algemene Inspectie (AIG) mee dat de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene niet voorbereid is op onverwachte rellen en er een commandocentrum ontbreekt.

“Wij hebben 24 op 24 en 7 op 7 een peloton klaar staan om mogelijk tussen te komen, zowel voor betogingen als voor het begin van rellen”, stelt korpschef Goovaerts.

“Wij leiden hier specifiek mensen voor op en zijn bovendien de enige politiezone in het land die dat heeft, maar daar besteedt de minister geen aandacht aan. En er is altijd een officier van de bestuurlijke politie aan de leiding van de eenheid.”

Het gebrek aan communicatie over de rellen ziet de Brusselse korpschef niet als een probleem dat enkel bij zijn politiezone ligt, want geen enkele zone in België luidde de alarmbel. “Dat is ook de verantwoordelijkheid van de administratieve directie van de federale politie”, klinkt het.

Woensdag zal minister Jan Jambon (N-VA) in het Parlement wellicht bestookt worden met vragen van zijn collega’s over de rellen in Brussel. De zaak staat dan op de agenda in de Commissie Binnenlandse Zaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen