© REUTERS

Regering bevestigt "kritieke toestand" Karimov, nieuwe berichten over overlijden

Islam Karimov, de 78-jarige president van Oezbekistan, bevindt zich in "kritieke toestand" na een "scherpe" achteruitgang van zijn gezondheidstoestand. Dat heeft nu ook de regering van de Aziatische ex-Sovjetrepubliek officieel toegegeven. Diplomatieke bronnen beweren vandaag opnieuw dat Karimov ondertussen al overleden is.

De regering bevestigt in haar mededeling ook dat Karimov vorige week zaterdag met een hersenbloeding werd opgenomen in het ziekenhuis. Dat nieuws raakte eerder deze week bekend, maar het regime wilde enkel kwijt dat hij in het ziekenhuis lag. De weinige informatie die de buitenwereld wel kreeg, kwam via sociale media van Lola Karimova Tilljajeva, de jongste dochter van de president.

Maandag waren er ook al berichten dat Karimov eigenlijk al overleden zou zijn, maar die bleken voorbarig. Nu duiken dergelijke berichten echter opnieuw op. het Britse persagentschap Reuters, zou daarover bevestiging gekregen hebben vanuit "diplomatieke bronnen".

Islam Karimov leidt Oezbekistan al met ijzeren hand sinds 1991, toen het land onafhankelijk werd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Gevreesd wordt dat een overlijden van de president tot grote instabiliteit kan leiden. De opvolging van de autoritaire Karimov is immers niet geregeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER