Burgemeester reageert op beschuldigingen van belangenvermenging: “Pure nonsens”

© Kurt

In navolging van het Eén- programma Pano waarin onderzoek wordt gedaan naar vermeende belangenvermenging tussen lokale politiek en vastgoedontwikkelaars, opent Cathy Coudyser (N-VA) frontaal de aanval op burgemeester Leopold Lippens. Volgens haar wordt zowel de burger als de oppositie buitenspel gezet. “Verkiezingen worden hier gehouden voor de schone schijn.”

Junior Verbeeke,jve

LEES OOK: Casino Middelkerke lijkt te baden in sfeertje van vriendjespolitiek en belangenvermenging

Burgemeester Leopold Lippens en de Compagnie du Zoute, een vastgoedontwikkelaar die gelinkt is aan Lippens, werden afgelopen woensdag stevig onder vuur genomen in het televisieprogramma Pano. Gemeenteraadslid Cathy Coudyser (N-VA) had het over belangenvermenging tussen de lokale politiek en verschillende stedenbouwkundige beslissingen. In navolging van de het Eén-programma vraagt Coudyser zich luidop af of het na veertig jaar niet tijd is voor een nieuwe burgemeester. “Achter de schermen is de coalitie ondertussen al gevormd en zijn de postjes verdeeld. De verkiezingen worden in Knokke-Heist gehouden voor de schone schijn”, zegt Coudyser fel. “Gevolg: de burger kan zijn stem niet laten horen. De oppositie staat op voorhand al buitenspel. Lippens heeft veel gedaan voor Knokke-Heist, maar gezien zijn leeftijd moet de burger zich afvragen of het geen tijd is voor iemand anders.”

Burgemeester blijven

Lippens zelf, momenteel in het buitenland, gaf in het verleden al meerdere keren aan dat hij burgemeester wil blijven. “Als de gezondheid het toelaat, blijf ik doorgaan tot ik 104 ben”, vertelde hij deze krant vorig jaar nog. In ‘Pano’ veegde hij alle verdenkingen van belangenvermenging van tafel. “Waarom altijd zo negatief zijn? En waarom altijd luisteren naar mensen die negatief zijn”, vraagt Lippens zich af. “Compagnie du Zoute heeft het Zoute gesticht in samenspraak met de gemeente”, zegt Lippens. “Belangenvermenging? Negativisme is het principe van het televisieprogramma. Er is absoluut geen belangenvermenging.”

Volgens Coudyser klopt dat niet. Zij lijstte een aantal dossiers op die volgens haar duidelijk aantonen dat de belangen van de Compagnie du Zoute en burgemeester Lippens wel degelijk parallel lopen. “En elke zweem van belangenvermenging moet je als politicus vermijden. Aan de reactie van de burgemeester kan je eigenlijk al zien dat er een totale normvervaging is”, zegt de fractieleidster.

“Politiek moet het algemeen belang dienen. Anno 2017 aanvaardt de maatschappij dergelijke toestanden niet meer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen