Zonder hem zou neergeschoten vrouw het niet meer kunnen navertellen, maar toch vindt Brecht (33) zichzelf geen held

© gjg

Brecht De Decker (33) aarzelde niet toen hij twee jaar geleden langs de weg in Moerbeke een vrouw opmerkte die zwaargewond was. Brecht stopte, pikte de dame op en voerde haar naar het ziekenhuis. Voor die levensreddende ingreep wordt hij nu gelauwerd. “Leuk, maar ik deed alleen maar mijn plicht”, reageert hij bescheiden.

Jan Lion

Tijdens een plechtigheid in het Geraardsbergse stadhuis kreeg Brecht De Decker uit handen van burgemeester Guido De Padt (Open VLD) een medaille en diploma van het Carnegie Hero Fund, het fonds dat burgers eert die mensen in nood helpen. Daarmee is Brecht nu officieel een held, al voelt hij zich allerminst zo. “Die erkenning is leuk maar ik deed gewoon mijn plicht”, reageert hij.

Toch was wat Brecht op 23 oktober 2015 deed allerminst doordeweeks. “Ik reed 's avonds naar huis toen ik in de Koppenhollestraat in Moerbeke een auto opmerkte die in een voortuin was beland. Ik dacht dat het om een ongeval ging en stopte meteen. Ik merkte een vrouw op die hevig bloedend rondstrompelde. Intussen waren voor mij al enkele wagens gewoon doorgereden.”

Spoeddienst

De dame bleek schotwonden te vertonen. “Ze kon me nog vertellen dat ze beschoten was door haar ex-echtgenoot en dat die nog rondliep in de buurt.” Brecht stond er helemaal niet bij stil dat hij eventueel zelf gevaar liep en besloot instinctief om het slachtoffer te helpen. “Ik zette haar in mijn auto en belde intussen de politie en ambulance. Maar die was niet meteen beschikbaar en dus bracht ik haar zelf naar de spoeddienst van het ASZ-ziekenhuis.”

De vrouw herstelde van haar verwondingen en heeft nu regelmatig contact met haar redder. “Toen ik nog een eigen restaurant had, kwam ze zelfs wekelijks eten. Ze is mij zeer dankbaar en benadrukt dat ze haar leven aan mij te danken heeft. Maar ik voel mij allerminst een held, ik deed wat iedereen zou doen of tenminste zou moeten doen. De dame zei dat er al enkele wagens waren voorbijgereden vooraleer ik stopte, die hadden wel even vertraagd maar besloten toch om niet tussen te komen.”

Brecht trekt zich vooral op aan de dankbaarheid van het slachtoffer. “Het was een bijzonder moment in mijn leven maar ik blijf er niet bij stilstaan.”

Niet de eerste keer

Mensen helpen zit Brecht overigens in het bloed. “Het was niet de eerste keer dat ik iemand uit de nood help. Zo was er een man die met zijn wagen in de gracht was beland. Ik heb het voertuig er met mijn eigen wagen uitgetrokken, zo moest er geen takeldienst aan te pas komen.”

De ex die de vrouw neerschoot, is intussen veroordeeld tot twintig jaar cel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen