In 2008 nog beste café van Vlaanderen, maar nu is dit legendarische café failliet

© d

© credit

© credit

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Café De Linde op de grens van Itterbeek en Vlezenbeek sloot deze week de deuren. Het café, ooit benoemd tot beste café van Vlaanderen, is failliet. Eigenaar David Fleurus, die er gouden jaren kende, hoopt op een revival van De Linde.

Tekst en foto’s: Dieter Hautman

Ooit was café De Linde op de grens van Itterbeek en Vlezenbeek het populairste café van Vlaanderen. Maar sinds deze week is de zaak dicht. Op het raam prijkt het telefoonnummer van een curator die het faillissement samen met drankenhandelaar Schoentjes afhandelt en een overnemer zoekt.

Ook eigenaar van het gebouw David Fleurus, die er zelf jaren achter de toog stond, hoopt op een heropflakkering van De Linde. “Het doet pijn om te zien dat het café de deuren moest sluiten”, zegt David.

Café De Linde werd gebouwd in 1936. Het café langs de Lenniksebaan was eigendom van brouwerij De Neve uit Schepdaal en werd later overgenomen door Nestor Dauw en Paula Agneessens, Dikke Paula, zoals iedereen haar noemde. De Linde werd uiteindelijk overgenomen door Georges Vanderheyden en zijn vrouw Marie. Die baatten het 17 jaar lang uit, tot hun kinderen de zaak overnamen. Jef Fleurus en zijn vrouw Irène stonden er voortaan achter de toog. Hun zoon David Fleurus nam de zaak in 2003 over.

Kaarten en cocktails

David kijkt met plezier terug naar die tijd. “De zaak marcheerde goed bij het oudere publiek, maar we wilden ook de jeugd naar De Linde lokken. Daarom hebben we er een cocktailbar geopend. Overdag zaten de oudere mannen van de streek hier te kaarten, terwijl ’s nachts onze leeftijdsgenoten hier kwamen feesten. Het waren gouden tijden”, vertelt David.

In 2007 kreeg het café een nieuw interieur. “Plots hadden we personeel nodig omdat het hier vol zat. Tussen 16 en 18 uur tapten we een heel vat af. Hier zat na de werkuren 60 man binnen”, klinkt het.

In 2008 kreeg De Linde de Horeca Award voor beste café van Vlaanderen. De Linde werd ook Ambassadeur Cum Laude voor Orval. De zaak werd ook nationaal beroemd toen de organisatie van de Hoebelbike het mountainbikeparcours door het café liet lopen. Maar in 2012 kwam het tot een breuk tussen David en zijn vrouw Sylvie, die mee in de zaak stond. Er werd een overnemer gezocht. Drankenhandelaar Schoentjes nam de zaak over en verhuurde het op zijn beurt aan nieuwe uitbaters, maar de sfeer werd nooit meer hetzelfde. Uiteindelijk liep De Linde simultaan leeg, met het faillissement tot gevolg.

David, nog steeds eigenaar van het pand, opende dit jaar naast het café zijn exotisch restaurant Tatanka. Hij ziet het niet meteen zitten om terug achter de toog van De Linde te staan. “Ik heb nu een leuke uitdaging gevonden. Maar ik hoop wel dat Schoentjes een goeie uitbater vindt. Mijn hart bloedt als ik zie hoe het met De Linde is afgelopen. Ook mijn ouders zien daar van af. Hoewel de tijden moeilijker zijn, zie ik nochtans nog veel potentieel in het café. Een goeie uitbater kan van De Linde opnieuw een goudmijn maken”, aldus David.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen