© Beschermcomité Kinderkoor

© Beschermcomité Kinderkoor

© Beschermcomité Kinderkoor

© Beschermcomité Kinderkoor

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zuid-Afrikaans kinderkoor zorgt voor kerstspektakel in Tongeren

Tongeren pakt dit jaar uit met een uniek kerstgebeuren. Het wereldvermaarde Zuid-Afrikaanse Kinderkoor uit Bloemfontein, bestaande uit 55 kinderen van alle rassen en kleuren, zijn in het weekend van 16 en 17 december er te gast.

Johnny Put

Op zaterdag 16 december in de namiddag trekken ze al zingend en dansend doorheen de straten. Zondag 17 december om 15 uur geven ze een groot kerstconcert in de Tongerse basiliek. Het hele gebeuren wordt georganiseerd door het stadsbestuur, de middenstand en Theatergroep Ozzy.Het Bloemfontein Kinderkoor bestaat uit leden afkomstig uit Zuid-Afrika’s vijfde grootste stad Bloemfontein. Het koor wordt sedert het ontstaan ervan in 1987 gedirigeerd door Huibrie Verster.De kinderen verschillen in leeftijd van 8 tot 18 jaar. De koorleden bestaan zowel uit blanken, zwarten als kleurlingen. Het Bloemfontein Kinderkoor nam verschillende malen deel aan nationale en internationale wedstrijden evenals aan tal van radio en televisie uitzendingen.Ze behaalden prijzen in Montreux, Canada, Zweden en Oostenrijk. In België behaalden ze een eerste prijs op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. Ze werkten mee aan TV-shows en concerten met onder meer Helmut Lotti, Dana Winner, Andrei Lugovski en André Rieu. Het koor brengt naast de Afrikaanse traditionals ook hedendaagse muziek, evergreens, negro spirituals, volksmuziek, kerstmuziek, klassiek, … Belangrijk is de choreografie en vooral hun uitstraling.

Het koor is gedurende twee dagen te gast in Tongeren. Zaterdag 16 december zingen en dansen ze doorheen het centrum. Op drie verschillende plaatsen in en om de basiliek treden ze op: Praetorium, Maastrichterstraat en kerstdorp. Patrick Janssen van Theatergroep Ozzy vertelt: “Om 13u50, 14u50, 15u50 en 16u50 nemen ze deel aan een “Flashmop” die Theatergroep Ozzy in mekaar gestoken heeft. De choreografie is klaar, het wordt fantastisch.”Daarna verplaatst het koor zich naar Maastricht waar ze de opening doen van het cultureel kerstevenement.Hoogtepunt van de Tongerse tweedaagse heeft plaats op zondag 17 december. Dan organiseert het Beschermcomité Kinderkoor om 15 uur in de Tongerse basiliek een uniek kerstconcert. Het programma bestaat uit een mix van bekende kerstnummers, popsongs en Afrikaanse muziek. Voor dit laatste brengt het koor liefst 12 Afrikaanse drums mee naar Tongeren. Na het concert is op de plaatselijke kerstmarkt een Meet & Greet voorzien met het koor. Leuk is dat er kan worden geconverseerd in het sapping Afrikaans. Baie dankie!Kaarten voor het afsluitende kerstconcert zijn aan de prijs van 10 € te bekomen bij de bestuursleden van Ozzy, Krantenwinkel Het Gazetje in Vroenhoven (Riemst) en bij Lijnrecht (familie Schiepers).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer