Minister Geens (CD&V) haalt uit naar Brusselse politie en noemt optreden tijdens de rellen “niet professioneel”

© Belga

Minister van Justitie Koen Geens is na de rellen in Brussel streng voor de Brusselse politie. “Het rapport is confronterend”, zegt hij in De Zevende Dag. “Dit is niet mijn eerste mindere ervaring met de politie Brussel-Stad. Dit is niet professioneel. Brussel moet dringend de vinger aan de pols houden, dat de straat de baas is, kan niet.” Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) pleit voor “een eenheid van bevel over het hele Brusselse Gewest en daarbuiten”.

llc,adm

Het rapport van de algemene inspectie van de politie na de rellen van vorige zaterdag was vernietigend: er zou geen plan bestaan om spontane rellen aan te pakken. Er stonden extra manschappen klaar, maar die werden niet opgeroepen. “Politiediensten en Binnenlandse Zaken moeten samenzitten, en zorgen dat we in de toekomst paraat staan om dergelijke rellen meteen de kop in te drukken”, vertelt Vanhengel.

LEES MEER (+).Brussels procureur Jean-Marc Meilleur weigert mee te gaan in negativisme: “Straffeloosheid? Geen sprake van”

Minister Geens sloot zich aan bij Vanhengel. “Het rapport is confronterend. Dit is niet mijn eerste mindere ervaring met de politie Brussel-stad. Dit is niet professioneel. Brussel moet dringend de vinger aan de pols houden, dat de straat de baas is, kan niet.”

Dan toch maar éénmaken?

De discussie over een eengemaakte politiezone komt na de rellen weer naar boven. “Wij zijn daar al lang voorstander van”, zegt Vanhengel. “De federale regering kan dat opleggen als ze dat wil. De wetgeving laat dat toe.” Al moet dat niet per se een eengemaakte politiezone zijn. “Hoe je dat praktisch doet, valt te bekijken: met een eengemaakte politiezone, of met eenheid van bevel over zes politiezones, valt te bespreken.”

LEES OOK. Brusselse rapper reageert met lied op rellen: “We worden gezien als beesten, als barbaren”

“Ik ga akkoord”, reageert minister van Justitie Koen Geens. “De reservecapaciteit was snel daar, maar op het vlak van commando was men niet op elkaar afgestemd. De politie van Brussel Stad had het initiatief moeten nemen.” Nog volgens de minister is een volstrekte eenmaking geen fetisj “maar dit geeft wel te denken”.

“Er is geen stad waar er meer geïnvesteerd wordt in de politie, dan Brussel.” Jaarlijks geeft de federale overheid 70 miljoen euro aan de politie, het gewest nog eens 30 miljoen. “Ze hebben een politiecapaciteit per inwoner die twee keer zo groot is als Antwerpen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen