© kma

Zussen met MS verwelkomen honderden eters op Mega Smulfestijn

De zusjes Lauren (21) en Amber (19) Van Gestel uit Sint-Lenaarts hebben allebei MS. Dat belette hen niet om via een Mega Smulfestijn zondag in Wuustwezel fondsen voor de MS Liga te verzamelen, met de steun van vijftig helpers.

Kristin Matthyssen

Vorig jaar waren het nog de vriendinnen van Lauren (21) die een smulfestijn in een school in Sint-Lenaarts op poten hadden gezet om haar een hart onder de riem te steken. Dat leverde toen 5.600 euro op voor de MS Liga. Lauren vernam eind 2013 dat ze aan MS (multiple sclerose) lijdt. Haar jongere zus Amber (19) kreeg drie maanden geleden dezelfde diagnose.

In plaats van bij de pakken te blijven ztten, begonnen de zussen met de hulp van een kernteam van helpers aan de organisatie van een nóg groter Mega Smulfestijn - een verwijzing naar MS - in een nog grotere zaal in Wuustwezel. Vijftig helpers liepen zondag de hele dag de benen vanonder hun lijf in zaal De Ark.

“We hebben heel veel reacties gekregen op ons interview vorige maand in Gazet van Antwerpen”, vertelt Lauren. “MS is geen erfelijke ziekte, maar wel een ziekte met een erfelijke aanleg. We kregen nog reacties van zussen en ook van een moeder en dochter en vader en zoon met MS.”

Amber - die een moeilijkere periode doormaakt en vorige maandag opnieuw een baxter kreeg - hoopt dat ze via het Mega Smulfestijn 10.000 euro aan de MS Liga kunnen schenken voor onderzoek naar medicatie en ondersteuning van families.

“Door de stress van de examens begin deze maand heb ik het even weer wat lastiger. Maar ik mag blij zijn dat mijn lichaam snel reageert op de medicatie. Er zijn MS-patiënten waar nog altijd geen geschikte medicatie voor beschikbaar is. Daarom is onderzoek naar nieuwe medicatie heel erg belangrijk.”

Een vertegenwoordiger van de jongerenafdeling van de MS Liga zakte zondag ook naar Wuustwezel af. Lauren en Amber hadden op voorhand goed gerust om fit te zijn om te helpen, al moesten ze af en toe toch even gaan zitten. Ook vriendinnen kwamen helpen, zoals Femke Van Wezel (19) uit Essen, een vriendin van Amber. “Amber weet nog maar drie maanden dat ze MS heeft, en ik merk dat ze hard afziet van dat slechte nieuws. De zussen hebben het niet gemakkelijk, en toch steken ze hier hun tijd in. Knap hoor.” Ook mama Linda was fier hoe haar dochters positief met hun ziekte omgaan. Heel veel sponsors, zoals speelgoedfabrikant Clics Toys uit Wuustwezel, gaven tombolaprijzen.

Ria Bollansée kwam uit Zandhoven om frietjes met vidé te smullen. “Het eten is áf. Ik ken Linda van het kienen. Mijn zus Sonja heeft ook al 28 jaar MS. Ze is nu 58 jaar en krijgt het zwaar. Onderzoek naar MS blijft heel belangrijk. Het initiatief van Lauren en Amber verdient alle steun.