Van Overtveldt wil belastingverlaging financieren via bedrijfswagens

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) richt zijn pijlen op de bedrijfswagens om de verlaging van de vennootschapsbelasting te financieren. De minister stelt voor om de kosten van bedrijfswagens minder aftrekbaar te maken. Dat zou 353 miljoen euro moeten opleveren. Het zijn de bedrijven die minder zouden kunnen aftrekken, werknemers zouden de maatregel niet voelen in hun portefeuille.

In zijn onderhandelingsnota stelt Van Overtveldt voor om onder meer het systeem van de brandstofkosten aan te pakken. Nu kan een vennootschap nog 75 procent van de tankkosten aftrekken van de belastingen. In de toekomst zou die aftrek gekoppeld worden aan de CO2-uitstoot. De brandstofkosten van een meer vervuilende wagen zouden op die manier minder aftrekbaar zijn.

Daarnaast wil de minister ook het systeem van de algemene kosten van bedrijfswagens wijzigen. Van Overtveldt wil de aftrek voortaan per wagen en niet meer per categorie. Nu wordt nog een opdeling gemaakt tussen diesel- en benzinewagens en zijn bedrijfswagens naargelang hun CO2-uitstoot aftrekbaar van maximum 100 procent tot minimum 50 procent. Dat zou dus strenger worden. Elektrische personenwagens zouden ook minder aftrekbaar zijn, nu kunnen de bedrijven die kosten voor 120 procent aftrekken.

Alles samen zou de maatregel vanaf 2019 353 miljoen euro moeten opleveren aan de schatkist. "Dat betekent netto een belastingverhoging per voertuig van tussen de 300 en 500 euro, al naar gelang de types van voertuigen die men viseert", zegt Frank Van Gool, algemeen directeur van leasingfederatie Renta in de krant De Tijd.

Werknemers niet in hun portefeuille geraakt

Het is een van de maatregelen die minister Van Overtveldt voorstelt om de verlaging van de vennootschapsbelasting van 34 naar 20 procent te kunnen financieren.

Het voorstel is opvallend, want de N-VA heeft het systeem van de bedrijfswagens altijd vurig verdedigd. Maar de bestuurders van de bedrijfswagens zelf zouden de maatregel alvast niet in hun portefeuille mogen voelen. Zo gaat het om de aftrekbaarheid in de vennootschapsbelasting, dus voor het bedrijf zelf. De personenbelasting van de werknemer wordt niet geviseerd.

"Een werknemer die een tankkaart krijgt met zijn bedrijfswagen gaat inderdaad geen verschil zien in de aftrekbaarheid", zegt specialist Veerle Michiels van hr-dienstenverlener SDWorx. "Een bedrijf zal ook niet zomaar de lagere aftrek kunnen doorrekenen aan zijn werknemers, want dat zou een belangrijke  eenzijdige wijziging zijn van een essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst, en dat kan niet."

Wel wijzen specialisten erop dat bedrijven door de mogelijke ingekrompen aftrek wellicht minder kwistig zullen zijn met grote en dus vervuilende bedrijfswagens.

Meest gelezen