© BELGAIMAGE

Dexia moet 200 miljoen terugbetalen aan beleggers

Dexia moet in Nederland circa 200 miljoen euro betalen aan beleggers die hun broek scheurden aan beleggingsproducten. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad der Nederlanden, het hoogste rechtsorgaan in Nederland. Zo meldt belangenorganisatie Leaseproces.

De uitspraak in de zogenaamde aandelenlease-affaire komt er na jarenlang procederen. De aandelenlease-affaire is ontstaan nadat banken 700.000 leaseproducten aan Nederlandse consumenten hadden verkocht. Bij deze producten werd belegd met geleend geld, vaak zonder dat de klant dit wist. Na de beurscrash aan het begin van deze eeuw bleven honderdduizenden afnemers met een grote restschuld achter.

Dergelijke contracten werden afgesloten via tussenpersonen. Maar die beschikten niet altijd over de nodige vergunningen. De Hoge Raad rekent het de aanbieders - zoals Dexia - nu zwaar aan dat zij toestonden dat advisering via deze tussenpersonen zonder vergunning plaatsvond. Het gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad is dat gedupeerden hun volledige inleg inclusief wettelijke rente kunnen terugkrijgen en dat hun eventuele restschuld wordt kwijtgescholden, aldus Leaseproces, dat voor meer dan 10.000 gedupeerden procedeerde.

Volgens Leaseproces betekent de uitspraak voor Dexia dat de restbank circa 200 miljoen euro moet uitbetalen. Bij Dexia was niemand bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer