Geweld tegen Rohingya - Myanmar maakt zich schuldig aan apartheid tegen Rohingya

door
Belga
Leestijd 1 min.

De behandeling van Rohingya in Myanmar komt neer op apartheid. Amnesty International voerde twee jaar onderzoek naar de levenssituatie van de moslimminderheid en beschuldigt de overheid van een "wreed systeem van geïnstitutionaliseerde discriminatie" te hanteren, luidt een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd. Rohingya leven een getto-bestaan waarin hun toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en zelfs verplaatsingen zijn gelimiteerd door extreme beperkingsmaatregelen. Amnesty International stelt vast dat de "systematische discriminatie" in Rakhine al enkele decennia gebeurt, maar "de repressie is drastisch verergerd sinds 2012". Speciale vergunningen om tussen steden te reizen, in bepaalde gebieden zelfs het verbod om wegen te gebruiken, zijn enkele van de serieuze beperking van de bewegingsruimte. In Sittwe, de hoofdstad van de westelijke staat, is er een zelfs een echt getto. Prikkeldraadversperringen, controleposten en arrestaties of geweld van burgers als ze dat getto willen verlaten, zijn schering en inslag. Voor de ngo zitten de Rohingya dan ook "praktisch gevangen".

Daarnaast is ook de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs drastisch ingeperkt. Omkoping is vaak noodzakelijk om toch behandeld te worden, gemengde overheidsscholen zijn opgedoekt. "Ondervoeding en armoede zijn de norm geworden onder de Rohingya in de getroffen gebieden", stelt de mensenrechtenorganisatie vast.

Voor Amnesty International is er dan ook maar een conclusie: "De behandeling van de Rohingya door de autoriteiten van Myanmar komt neer op apartheid" en dat is volgens de internationale conventies "een misdaad tegen de mensheid".

bron: Belga