Dagen van Mugabe geteld? Zijn partij start afzettingsprocedure

Robert Mugabe © Belga

Zanu-PF, de partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, zet vandaag de afzettingsprocedure in gang. Die zou slechts een tweetal dagen in beslag nemen.

Robert Mugabe kreeg van zijn partij tot maandagmiddag lokale tijd om af te treden als president, maar deed dat niet. De partij had al aangekondigd dat ze in dat geval zelf de procedure zou opstarten om hem af te zetten.

Dat moet dinsdag gebeuren. ‘We hopen dat de twee kamers van het parlement dinsdag samenkomen en dat ze de motie tot het opstarten van de afzetting zullen goedkeuren’, zo parlementslid Paul Mangwana van Zanu-PF aan persagentschap AFP. Concreet beschuldigt de motie Mugabe ervan dat hij zijn vrouw toelaat ‘zich grondwettelijke macht toe te eigenen’.

Mugabe staat onder huisarrest sinds de militaire machtsovername vorige week. Het leger greep in nadat de president zijn vicepresident Emmerson Mnangagwe op de keien zette, een maatregel waarmee de 93-jarige Mugabe volgens waarnemers zijn vrouw Grace (52) in polepositie wilde brengen om hem op te volgen.

Lees ook: Robert Mugabe, van vrijheidsstrijder tot tiran

Tweederdemeerderheid

Volgens de Zimbabwaanse grondwet kunnen de National Assembly en de Senaat bij gewone meerderheid de procedure opstarten. Daarna wordt een onderzoekscommissie gevormd die een resolutie tot afzetting opstelt. Vervolgens gaat die resolutie terug naar beide kamers, die ze met minstens tweederdemeerderheid moeten goedkeuren.

De oppositie probeerde in het verleden al tevergeefs de afzettingsprocedure in gang te zetten, maar het verschil is dat Mugabe nu ook zijn eigen partij tegen heeft. Zanu-PF heeft een ruime meerderheid in beide kamers van het parlement. Een tweederdemeerderheid is dus haalbaar.

Oproep

Intussen heeft Mnangagwe, die nu door Zanu-PF naar voren wordt geschoven als nieuwe president, ook Mugabe opgeroepen zijn ambt neer te leggen. Zo kan hij ‘zijn nalatenschap bewaren’ en ‘het land vooruit laten gaan’, luidt het in een mededeling. ‘Mugabe heeft altijd gezegd dat hij zal terugtreden als het volk hem niet meer wil. Nu dat ze zich hebben uitgesproken, moet hij de keuze van de bevolking respecteren en ontslag nemen’, klinkt het.

Vooralsnog ziet Mnangagwe een terugkeer naar Zimbabwe niet zitten. Mnangagwe zegt dat hij pas terugkeert als ‘zijn veiligheid gegarandeerd kan worden’, nochtans nodigde Mugabe hem uit om de huidige politieke situatie in het land ’te bespreken’.

Partner Content