Waarom de eerste hap van iets lekkers altijd het beste smaakt
Dat eerste frietje smaakt al-tijd beter dan de 60 die erna volgen. Net zoals de eerste happen van een ijsje of iets anders zoet en lekker. En nee, dat zit niet gewoon in je hoofd. Er is wel degelijk een wetenschappelijke verklaring voor het fenomeen.
Rachel Herz is een neurowetenschapster die lesgeeft aan de universiteit van Brown en Boston College en het boek ‘Why You Eat What You Eat’ schreef. Aan website Tonic legt ze uit dat de eerste hap van iets lekkers altijd beter smaakt, omdat we smaken heel erg snel beu worden. “Een eerste hap is nieuw, je voelt en proeft alles, en je bent je heel bewust van de aroma’s. Maar zodra je hetzelfde blijft eten, worden onze smaakpapillen het eten gewoon en ervaar je niet meer datzelfde gevoel dat je krijgt bij de eerste hap.”
“Mentaal begin je extreem snel te verlangen naar iets nieuws, iets anders. En dat is nog lang voordat je daadwerkelijk voldoende gegeten hebt. Daarom is een feestmenu of een buffet een probleem, omdat je heel veel verschillende dingen eet en daardoor een stuk meer naar binnenwerkt dan wanneer je bijvoorbeeld één bord spaghetti of pizza als avondeten eet,” legt Herz uit.
Gewicht verliezen
Volgens de neurowetenschapster kun je deze kennis gebruiken om gewicht te verliezen, al is het niet meteen de meest gezonde manier. “Stel, je eet je favoriete eten – laten we zeggen pizza margherita – zowel ’s ochtends, ’s middags als ’s avonds, dan zul je snel merken dat je veel minder pizza eet dan gewoonlijk. Wat wil zeggen dat je ook minder calorieën binnenkrijgt. Na een tijdje wordt het simpelweg monotoon, saai en zelfs onaangenaam om te eten. Als je alleen nog maar dat zou eten, zul je op termijn dus gewicht verliezen. Ik zeg niet dat dit een gezonde manier is, maar je kunt het natuurlijk ook gezonder maken door bijvoorbeeld drie keer per dag zalm, bruine rijst en boontjes te eten. Als je geen variëteit in je eten hebt, eet je nu eenmaal minder.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
De feestdagen zijn dan wel voorbij, de winter is dat nog lang niet. Heb jij last van de donkere dagen, en voel je je vermoeid, lusteloos en prikkelbaar? Door gevarieerd en juist te eten, krik je je humeur én je energieniveau weer op. Zorgvuldig voor jou geselecteerd: drie easy peasy gerechten bomvol heerlijke ingrediënten die je vitaliteit een boost geven. -
-
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
-
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
Ajuinen zijn essentieel in de keuken, ze brengen tal van gerechten op smaak. Alleen het snijden van de groente is helaas bijzonder vervelend: uien creëeren vele ongewilde tranen. Amerikaanse bedrijven hebben daar nu een oplossing voor gevonden. Ze ontwikkelden ‘sunions’, een nieuwe soort uit. Mét dezelfde zoete smaak en textuur, minus de tranen. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
-
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerStan Vankoo