Charlie Hebdo opnieuw onder vuur na “walgelijke” cartoon over Italiaanse aardbeving

Een cartoon in het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo over de aardbeving in Italië heeft verontwaardiging en woede uitgelokt. “Hoe kan men in godsnaam een karikatuur van de doden maken?”, reageerde de burgemeester van het zwaarst getroffen stadje Amatrice, Sergio Pirozzi, volgens het persangentschap Ansa. Hij omschreef de cartoon als “walgelijk en pijnlijk”.

Het weekblad had volgens Italiaanse mediaberichten in zijn nieuwste uitgave een tekening van bloedige en deels bedolven slachtoffers van de aardbeving gepubliceerd en die met namen van pastagerechten als penne met tomatensaus of lasagne overschreven. Als titel stond boven de cartoon “Aardbeving op zijn Italiaans”. Duizenden Italianen gaven met boze commentaren lucht aan hun ergernis op de Facebook-pagina van het magazine.

Familie Stromae kwaad

Het is overigens niet de eerste keer dat de cartoons van Charlie Hebdo vernietigende reacties uitlokken. Kort na de aanslagen in Brussel publiceerde het tijdschrift een cover met daarop muzikant Stromae, met daarboven “Papa où t’es?” (of “Papa, waar ben je?”, verwijzend naar de titel van zijn hit Papaoutai). Rond hem zag je ­lichaamsdelen rondvliegen die zijn vraag beantwoorden met “Ici, ici, là et là aussi” (“hier, hier, daar en ook daar”). In de entourage van ­Stromae vroegen ze zich af of Charlie Hebdo de voorgeschiedenis van de familie kent. De vader van Paul Van Haver, zoals de wereldster echt heet, werd vermoord tijdens de ­genocide in ­Rwanda.

De aanslag bij Charlie Hebdo was bovendien een reactie op een ‘wansmakelijke’ cartoon van het blad over de profeet Mohammed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer