Direct naar artikelinhoud
DM ZAPT

Gsm'en achter het stuur: zelfs op tv is het de normaalste zaak van de wereld geworden

Beeld uit 'Het Gezin'.Beeld VRT

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Jan Debackere over de voorbeeldfunctie van televisie.

Wie dagelijks op de E40 tussen Gent en Brussel rijdt en af en toe eens rond zich kijkt, kan niet anders dan met verwondering vaststellen hoe sommige chauffeurs kunnen multitasken. Sms'en, bellen, op de smartphone surfen, nota's nemen, zelfs de krant lezen: het valt allemaal moeiteloos te combineren met autorijden. Dat dat dan vaak op de middenstrook is, wel ja, dat nemen we er maar bij.

Het valt uiteraard te begrijpen, die dringende noodzaak om altijd bezig en geconnecteerd te zijn, zelfs op de E40. Je zou maar eens dat laatste WhatsAppje te laat moeten lezen. En waarom zou je het ook niet doen, als je het iedereen ziet doen? Zelfs op televisie is het de normaalste zaak van de wereld geworden.

En waarom zou je het ook niet doen, als je het iedereen ziet doen? Zelfs op televisie is het de normaalste zaak van de wereld geworden

Thomas Siffer, voormalig hoofdredacteur van Story, was het ook opgevallen. Hij schreef er daarom maar een tweet over. "Bij vermelding zelfdoding verwijzen media naar @zelfmoordlijn. Het nieuws verwittigt bij schokkende beelden. Kunnen media niet waarschuwen voor onverantwoord rijgedrag? Of het minder normaliseren?" Met daarbij enkele screenshots uit Het gezin en Thomas speelt het hard.

Twitter bericht wordt geladen...

Goede programma's, daar niet van, maar het is stuitend om te zien hoe de gezinnen bellen achter het stuur en hoe Thomas Vanderveken vooral niet op het verkeer let. Wat er op het cd-doosje staat is blijkbaar veel interessanter. Als je er een beetje op let, zie je het wel vaker in series en andere human interest-programma's. Zonder gordel rijden, gsm'en of prutsen achter het stuur lijken op televisie vaak doodgewoon normaal. Luk Alloo presteerde het zelfs om zonder gordel op de achterbank van een politiewagen te zitten. Il faut le faire.

Voor tv-makers die de wereld willen verbeteren, moet je altijd wat oppassen. Voor je het weet krijg je betuttelende programma's die met het vingertje in de lucht dicteren wat je wel en niet mag doen. En nee, we willen ook geen tv die alleen maar het goede voorbeeld geeft. Laat ze alsjeblief nog scheefpoepen in Thuis, elkaar beliegen in Familie en goed tegen elkaar vloeken in Het gezin.

Maar af en toe het goede voorbeeld geven, waarom zou je het niet eens proberen?