© rr

Annick De Ridder na ophefmakend filmpje: “Wie iets te verbergen heeft spreekt niet in het centrum af”

“Wie iets te verbergen heeft, spreekt niet in het centrum van Antwerpen af, vermoed ik.” Dat zegt Vlaams parlementslid Annick De Ridder (N-VA) in reactie op het filmpje waar ze te zien is op het verjaardagsfeest van bouwpromotor Erik Van der Paal (Land Invest).

bap

De website Apache bracht vorige week beelden van het verjaardagsfeest in het Antwerpse sterrenrestaurant Het Fornuis. Naast burgemeester Bart De Wever (N-VA) tekende ook een groot deel van het schepencollege en Annick De Ridder present.

“Ik ken Erik van toen ik negentien was, dit moet de twintigste verjaardagsdrink zijn waar ik aanwezig ben”, kadert ze dinsdag. “Hij is een vriend van mij.”

Het parlementslid vindt het onbetamelijk dat er zonder toestemming is gefilmd. “Blijkbaar wordt het nu aanvaard dat men clandestien, op het publieke domein, mensen filmt. We zijn wakker geworden in een nieuwe wereld, met Amerikaanse toestanden. Er was iemand van de website aanwezig met materiaal en er zat een camera verstopt in een fietstas. Iedereen moet eens nadenken wat dit voor zichzelf betekent.”

Contacten tussen overheid en privé zijn geen schande, stelt ze. “Wij transformeren Antwerpen tot een prachtige stad, met een enorme stadsontwikkeling. Daarvoor spreek je nu eenmaal met de privésector. Ik praat net zo goed met een buschauffeur of met een dokwerker. Vorige week was ik aanwezig op het gala van de diamantsector.”

Samen, de lijst van Groen, sp.a en onafhankelijken, startte op 17 november een petitie tegen de invloed van de vastgoedlobby in Antwerpen. “Ik ga er van uit dat Wouter Van Besien even streng zal zijn voor zijn eigen mensen. En dat hij nu in iedere stad en in iedere gemeente in heel Vlaanderen klacht zal indienen tegen elke politicus die op een receptie verschijnt”, besluit het parlementslid.

”Stadsbestuur neemt vraag niet ernstig”

© BELGAIMAGE

Schrijver en theatermaker Tom Naegels heeft dinsdag ook gereageerd op het filmpje. “Ik vind dat het Antwerpse stadsbestuur de vraag niet ernstig neemt. [...] Zoals ik de berichtgeving begrijp, gaat het over voorkennis. Een bouwpromotor verwerft gronden in de stad. Plots mag hij daar veel hoger bouwen dan gedacht en voorzien. Hij verdient dus veel meer geld. De vader van die bouwpromotor was een belangrijke geldschieter van de partij van de burgemeester. Hij was ook een persoonlijke vriend. Als de bouwpromotor zelf, ook een persoonlijke vriend, een exclusief feest geeft, is het bijna voltallige schepencollege aanwezig. En de burgemeester heeft een kabinetschef gehad, op het ogenblik dat er over dit dossier beslist werd, die eerder voor die bouwpromotor gewerkt heeft. Dat is wat vragen oproept.”

“De vraag is dus niet: heeft Bart De Wever eigenlijk een rijkelijkere levensstijl dan hij geweten wil hebben?”, gaat Naegels op Facebook verder. “De vraag is: heeft dit stadsbestuur beslist om deze bouwpromotor hoger te laten bouwen, dus meer geld te laten verdienen, vanwege de innige persoonlijke en politieke banden tussen hen en diens familie?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER vastgoedrel