Franse regering belooft "totale ontmanteling in een keer" van "Jungle" in Calais

Het geïmproviseerde vluchtelingenkamp in Calais zal in een keer totaal ontmanteld worden. Dat heeft de Franse regering beloofd, zegt althans de burgemeester van de Noord-Franse stad. Wanneer dat zal gebeuren, is nog niet bekend. In maart werd al een gedeelte van de "Jungle" ontruimd.
In maart werd de "jungle" al gedeeltelijk ontmanteld.

In het kamp zitten volgens bronnen momenteel tussen de 7.000 tot meer dan 9.000 migranten, een pak meer dan bij het begin van de zomer. Slechts een minderheid heeft een degelijk dak boven het hoofd. Toen de Franse autoriteiten in maart al het zuidelijke deel ontruimden, trok een groot deel van de kampbewoners naar het noordelijke deel. De moeilijke situatie leidt niet zelden tot spanningen tussen kampbewoners onderling en met de politie.

Vanochtend zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve nog dat het kamp in verschillende etappes zal ontruimd worden. Maar na een gesprek met burgemeester Natacha Bouchart wist die laatste te zeggen dat er een totale ontruiming van de noordelijke zone in één keer is beloofd. Een datum is niet bekend.

Burgemeester Bouchart is naar eigen zeggen "meer dan opgelucht". "We zitten momenteel in een compleet lijden. Dit was de boodschap die we moesten horen."

Tegelijk beloofde minister Cazeneuve ook meer reguliere opvangplaatsen. Hij gaat ook het aantal ordediensten in Calais opdrijven. Die moeten onder meer de vrachtwagenchauffeurs helpen beschermen die steeds vaker worden belaagd door migranten om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

Meest gelezen