"Big Lebowski"-acteur Jon Polito verliest strijd tegen kanker

De Amerikaanse acteur Jon Polito is overleden. Polito was een van de meest actieve acteurs van zijn generatie. Hij verscheen in zo'n 160 films en tv-series waaronder "Homicide: Life on the street", "Modern family" en "Barton Fink" en "The big Lebowski" van de gebroeders Coen. Jon Polito was 65.
Invision2013

Polito werd bekend door zijn kleine maar vaak memorabele rollen in verschillende films van de gebroeders Coen, zoals "Miller's crossing" (1990), "Barton Fink" (1991, "The big Lebowski" (1998) en "The man who wasn't there" (2001). Vaak speelde hij de rol van een mafioso of crimineel die een extravagant kantje had en een apart gevoel voor humor.

Op televisie wist hij enkele belangrijke rollen te versieren in reeksen als "Modern family", "It's always sunny in Philadelphia" en "Seinfeld".
Polito, die zijn carrière begon in de theaters op Broadway, werkte vervolgens mee aan de eerste twee seizoenen van de reeks "Homicide: life on the street". Nadien schitterde hij in "Flags of our fathers", een film uit 2006 van Clint Eastwood en "Big eyes" uit 2014 van Tim Burton.

De acteur met de kenmerkende hese stem en typerende snor overleed gisteren in een ziekenhuis in Duarte in Californië. Polito werd al enige tijd behandeld voor meerdere tumoren van het beendermerg. Volgens The Hollywood Reporter overleed hij aan de gevolgen van een foutgelopen operatie. De acteur die sinds 2010 aan kanker leed, belandde zondag na de operatie in een coma en bezweek uiteindelijk.

Polito was een van de actiefste acteurs van de voorbije dertig jaar. Hij startte zijn carrière in het midden van de jaren 80 en speelde in verschillende producties per jaar. Volgens zijn manager was hij tot het eind van zijn leven actief.

 

Meest gelezen