Cartoon Charlie Hebdo over aardbeving Italië veroorzaakt opschudding

In Italië kunnen ze niet lachen om de tekeningen in het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo over de slachtoffers van de aardbeving in Italië. De Italiaanse minister van Justitie noemt de tekeningen "weerzinwekkend" en hij is niet de enige.

De tekening die vandaag verschenen is in de recentste editie van Charlie Hebdo toont enkele bebloede slachtoffers van de aardbeving onder de noemer "penne met tomatensaus", "gegratineerde penne" en "lasagne", in het geval van de slachtoffers die onder hun woning bedolven raakten.

"Deze tekeningen zijn walgelijk", aldus minister van Justitie Andrea Orlando. "Ik vind het niet aangewezen om er verder op in te gaan want ik denk dat dat net het beoogde effect teweegbrengt, namelijk een schandaal te creëren, een discussie in gang te zetten en de aandacht te trekken van de media."

Pietro Grasso, de voorzitter van de Italiaanse Senaat, zei dat hij respect kan opbrengen voor de vrijheid van de satire en de ironie. "Maar ik kan ook zeggen dat ik de vrijheid heb om te zeggen dat dit alles weerzinwekkend is."

Op de sociale media neemt de polemiek uitbreiding. "Nu wil ik wel eens zien hoeveel Italianen nog "Je suis Charlie" zullen zeggen", tweette iemand. "Schaam u, speel niet met de dood van anderen", klinkt het elders. Volgens de Franse ambassade in Rome vallen de uitingen van de journalisten onder de vrije meningsuiting. "De tekening van Charlie Hebdo vertegenwoordigt op geen enkel moment de houding van Frankrijk", aldus een woordvoerder.

Bij de aardbeving op 24 augustus in het Italiaanse dorpje Amatrice in de regio Latium vielen 293 doden.

Meest gelezen