"Muur aan Mexicaans-Amerikaanse grens is misdrijf"

De recentelijk verkozen Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski noemt het voorstel van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump om een muur te bouwen aan de grens met Mexico een "misdrijf". "We gaan ons verzetten tegen wat er aan de gang is aan de grens van de VS en Mexico, waar Trump een muur wil bouwen. Dat is een misdrijf", aldus Kuczynski in een interview met radiozender RPP. Zelf heeft hij de Berlijnse Muur nog meegemaakt.

"Er is geen enkele muur nodig" tussen de twee landen, aldus de Kuczynski, zoon van een arts uit een joodse familie uit Berlijn, die Duitsland ontvluchtte nadat Adolf Hitler er aan de macht was gekomen. "De muur in Berlijn is gevallen in 1989, ik heb er nog een stuk van", zegt hij nog. Trump "wil een muur bouwen tussen de twee landen en wil dat de Mexicanen betalen, dat zou een schande zijn."

De polemiek rond de muur is opnieuw actueel geworden na de ontmoeting tussen Trump en de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto, terwijl Trump een muur wil bouwen om de illegalen weg te houden uit de VS. Trump noemde de Mexicanen in het verleden al verschillende keren moordenaars en verkrachters.

Peru maakt, net als Mexico, deel uit van de APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) en heeft eveneens aan vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten.

Meest gelezen