Doorbraak voor adoptie­families in Oeganda: 6 kinderen naar België

Voor zes van de tien adoptiekinderen die met hun ouders al drie maanden in Oeganda wachten op een vertrek naar België, zijn alle documenten in orde gebracht. Ze kunnen dus naar België afreizen. Voor de vier andere adoptiekinderen lijkt het ook de goede richting uit te gaan.
Reporters

Eind mei kregen 9 adoptieouders voor 10 kinderen van de bevoegde Vlaamse diensten te horen dat ze naar Oeganda konden afreizen om er hun adoptiekindjes op te halen, na een jarenlange procedure. Sinds 2 juni is er echter een nieuwe wet van kracht in Oeganda die adoptieouders verplicht om eerst een jaar in Oeganda te wonen.

Voor Buitenlandse Zaken bij ons was het niet duidelijk welke wet er nu zou gelden voor de lopende procedures. Gevolg: de negen Belgische families die al vertrokken waren naar Oeganda, konden niet meer terugkeren naar België. Daar zitten ze nu al drie maanden vast.

Voor zes van de tien adoptiekinderen zijn de documenten nu in orde gebracht. "Ze hebben zowel van onze autoriteiten als van de Oegandese autoriteiten groen licht gekregen om Oeganda te verlaten", zegt Lorin Parys (N-VA). "Ze krijgen vandaag een visum. Ook voor de vier andere kinderen beweegt alles in de goede richting. We hopen daar volgende week goed nieuws over te kunnen brengen."

De ouders en hun kinderen vertrekken begin volgende week op de eerste beschikbare vluchten naar Brussel. "Ze vragen iedereen wel om hun privacy te respecteren, ook bij hun aankomst, zodat ze hun kinderen rustig kunnen laten wennen aan hun nieuwe thuis."

Meest gelezen