Hongarije neemt 3.000 "grensjagers" in dienst

De Hongaarse politie is een campagne begonnen om 3.000 "grensjagers" aan te werven. Die zullen de 10.000 politieagenten en militairen versterken die er nu over waken om vluchtelingen buiten te houden. Wellicht worden vooral vrijwilligers aangetrokken die eerder al de grens kwamen bewaken.
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

De nieuwe rekruten krijgen een opleiding van zes maanden en zullen wellicht vanaf mei volgend jaar ingezet worden. Ze zullen worden uitgerust met pepper spray, knuppels, handboeien en beschermende kledij evenals wapens met echte munitie. Ze moeten fit zijn, minstens 18 jaar oud zijn en slagen in een psychologische test.

Wellicht zullen veel mensen uit vrijwillige burgerwachten zich melden. Die waren eerder opgericht door lokale besturen of door politici en werden ingezet om stukken grens met buurland Servië te bewaken. Daarop was internationaal veel kritiek gekomen, ook al omdat die weinig gestructureerde milities nogal eens hardhandig optraden tegen vluchtelingen.

De Hongaarse regering gaat op 2 oktober een referendum houden over een plan van de Europese Unie om 160.000 vluchtelingen op te nemen en te spreiden over de EU-lidstaten. Volgens dat plan zou Hongarije 1.300 vluchtelingen uit Syrië, Irak en Eritrea moeten opnemen.

De regering van de conservatieve premier Viktor Orban is daar fors tegen gekant en zegt dat de komst van grote aantallen vluchtelingen de "de christelijke en nationale identiteit zou ondermijnen".

Hongarije heeft langs de grens met Servië een "muur" opgeicht, eerder een hek met prikkeldraad. Officieel laat Hongarije nu nog slechts 30 vluchtelingen per dag door. De meeste vluchtelingen hebben alternatieve routes via Slovenië en Oostenrijk opgezocht.

Meest gelezen