© Wim Hendrix

Na de Zwarte Pieten-heisa: kruis van mijter Sinterklaas verwijderd

Na de discussie of zwarte pieten nog wel zwart mogen zijn om geen mensen te schofferen, wordt nu ook geraakt aan de dresscode van Sinterklaas. Het Waalse socialistische ziekenfonds Solidaris heeft voor haar tekenwedstrijd het kruis van de mijter van Sinterklaas verwijderd. “Om geen enkel kind uit te sluiten”, klinkt het.

tg

Verschillende leden van de mutualiteit reageerden al misnoegd op het feit dat het kruis op de rode mijter vervangen is door een bol. “Zwarte piet mag niet meer zwart zijn, de kerstmarkt is voortaan winterpret en nu moet ook het kruis van de mijter. Wat zal het volgende zijn,” vraagt een vader zich af.

Maar de socialistische mutualiteit verdedigt zich door de stellen dat “het van Sinterklaas geen religieus feest meer is, maar wel een feest voor alle kinderen, welk geloof ze ook hebben. Vandaar onze beslissing om dat religieuze symbool weg te halen en te vervangen door een neutrale ronde bol, zegt een woordvoerder van het ziekenfonds.

© rr

Een jonge vader getuigde vrijdag op RTL dat hij ‘ een beetje gechoqueerd’ is door de redenering van Solidaris. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) spreekt op Twitter van “discriminatie”.

Richard Fournaux (MR), burgemeester van Dinant: “Indien Solidaris Sinterklaas wil gebruiken om aan marketing te doen, moet ze de heilige man respecteren zoals hij eruitziet en niet veranderen.’

De controverse rond de tekening verbaast Waalse scholen niet. Daar bestaat de discussie al langer, stelt RTL vast.

Geen religieuze symbolen meer

Ook in Vlaanderen was er al eens commotie rond de kledij van Sinterklaas. Zo vaardigde de stad Antwerpen in 2008 een richtlijn uit die Sinterklaas verbood om nog langer religieuze symbolen te dragen. Volgens Frank Noten, toenmalig directeur van het stedelijk onderwijs in Antwerpen, “moeten scholen de religieuze neutraliteit respecteren”. Hij nuanceerde die uitspraak uiteindelijk en stipte aan dat elke school zelf mocht kiezen hoe ze de maatregel invulde.

“Dat is vandaag nog altijd zo”, zegt Veerle Heyvaert, communicatieverantwoordelijke van het stedelijk onderwijs. “Elke school beslist zelf hoe ze met die feesten omgaan.”

De Ketnet Sint die elk jaar in Antwerpen arriveert met de boot, draagt al jaren geen kruis meer op zijn mijter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer