"De rest van mijn leven zal ik aan onze geweldige tijd samen denken"

Bijna tien jaar na de dood van de Australische dierenkenner en presentator Steve Irwin is een ontroerende brief die hij aan zijn ouders schreef opgedoken. Daarin bedankt de "crocodile hunter" hen voor zijn opvoeding en noemt hij hen zijn "beste vrienden".

Morgen is het precies tien jaar geleden dat Steve Irwin het leven liet tijdens opnames voor een natuurdocumentaire. Terwijl hij borsthoog in de zee in de buurt van het Groot Barrièrerif stond, viel een pijlstaartrog hem aan. Hij werd verschillende keren in de borst gestoken en stierf kort nadien.

Zijn dood kwam hard aan in Australië. Hij was dan ook een van de meest geliefde dierenkenners, documentairemakers en presentatoren "down under". Ook in België en Nederland vergaarde hij roem als presentator van "The crocodile hunter", het programma waaraan hij zijn bijnaam ontleende.

AP2006

"Jullie kracht en wijsheid is doorgegeven"

Recent is een brief die Irwin zowat tien jaar voor zijn dood aan zijn ouders schreef boven water gekomen. Het was zijn vader Bob Irwin die de brief bij toeval ontdekte toen hij opzoekingswerk verrichte voor zijn memoires die volgende maand verschijnen. Bij het doorbladeren van een boek viel een enveloppe pardoes van tussen de bladzijden, zo vertelt hij aan Australische media.

"Wees alsjeblief gelukkig te weten dat jullie kracht en wijsheid is doorgegeven", stond op de enveloppe geschreven. De woorden binnenin waren zo mogelijk nog ontroerender. "Het moet een van de meest onfortuinlijke zaken in "het leven van een kerel" zijn dat het hem meer dan dertig jaar kost om te beseffen hoe essentieel jullie zijn geweest in het bouwen van mijn karakter, mijn waarden en vooral mijn geluk."

"Mijn liefde voor jullie is mijn kracht"

"Op mijn 32e begin ik het eindelijk te snappen", gaat hij verder. "In goeie en slechte tijden waren jullie er voor mij. Jullie kracht en doorzettingsvermogen om mij op te voeden zal niet zonder beloning blijven. Mijn liefde voor jullie is mijn kracht!"

"De rest van mijn leven zal ik aan onze ongelooflijke en geweldige tijd samen denken. Jullie zijn mijn beste vrienden. Dankjewel, Steve."

Vader Bob Irwin zegt dat het schrijven van zijn memoires hem heeft herinnerd aan "de onuitputtelijke energie, de aanstekelijke humor en zijn tomeloze passie voor de natuur van Steve". "Waar hij voor stond en wat hij heeft bereikt betekent nu evenveel als toen hij nog bij ons was."

Meest gelezen