© REUTERS

Obama: “Ook de VS ratificeren het klimaatakkoord van Parijs”

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag op bezoek in China bevestigd dat ook zijn land het klimaatakkoord van Parijs ratificeert. Eerder op de dag liet Peking hetzelfde van zijn kant weten.

Obama en de Chinese president Xi Xiping hebben in het Chinese Hangzhou samen aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Staten de instrumenten ter ratificatie van dit verdrag overhandigd. De akkoorden viseren de klimaatswijziging tegen te gaan.

Toekomstige generaties kunnen de akkoorden van Parijs beschouwen als het “moment dat wij eindelijk hebben beslist onze planeet te redden”, zei het Amerikaanse staatshoofd. “Uiteindelijk betekent het (verdrag) een keerpunt voor onze planeet”.

Geciteerd door de conservatieve nieuwszender Fox voegde Obama eraan toe dat samenwerking “de enige beste kans is die wij hebben” om onze planeet te redden. “Dit is geen strijd die een land alleen kan voeren, hoe machtig het ook is.”

Via een tolk viel Xi hem bij door te zeggen te hopen dat na de aankondiging door de VS en China andere landen nu ook in actie schieten.

Eerder op dag ratificeerde immers ook het Chinese parlement de akkoorden.

China en de VS zijn samen verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2), de drijvende kracht achter de opwarming van de planeet.

In Parijs kwamen bijna tweehonderd landen in december overeen om de uitstoot wereldwijd te beperken om de gemiddelde stijging van de temperatuur ten opzichte van het pre-industriële tijdperk beneden de twee graden te houden. De akkoorden van Parijs zijn de meest omvattende ter zake, maar ze worden slechts van kracht dertig dagen nadat minstens 55 landen die verantwoordelijk zijn voor minstens 55 procent van de CO2-emissies ze ratificeren.

Ban Ki-moon toonde zich zaterdag alvast optimistisch dat het verdrag voor het einde van het jaar in werking treedt. “U hebt een krachtige impuls gegeven”, zo zei de topman van de volkerenorganisatie tegen beide staatshoofden.

Voor de ratificatie door China en de VS hadden 24 landen geratificeerd, maar zij tellen slechts voor 1 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Obama kan het verdrag zonder toestemming van zijn Congres in werking laten treden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer