Obstakels op kerstmarkt: schrikken ze meer bezoekers dan terroristen af?

© mvn

Brugge heeft een muur van beton opgetrokken rond de kerstmarkt. Als antiterreurmaatregel, maar de kille aanblik stuit wel op kritiek. “Kunnen we ze niet aankleden”, opperen de handelaars. “Een goed idee”, reageert burgemeester Landuyt.

Koen Theuns

Vandaag gaat in Brugge de Kerstmarkt van start. Met de traditionele kraampjes, de ijspiste en verlichting. Maar ook met betonblokken als antiterreurmaatregel. Alleen vallen die dit jaar wel héél fors uit en lijkt de Markt wel een versterkte burcht. En dat valt niet bij iedereen in de smaak. Deze morgen werden onze kantelen geleverd. Welkom in Kasteel De Reyghere, de veiligste boekhandel van het land, stond er niet lang na de plaatsing te lezen op de Facebookpagina van boekhandel. “Een kerstmarkt moet gezelligheid uitademen, want sfeer is toch waar men voor komt? Dan zijn deze betonblokken toch echte spelbrekers. Ik wil me niet uitspreken over het nut ervan, maar volgens mij zullen ze in ieder geval meer bezoekers dan terroristen afschrikken”, zegt uitbater Thomas Barbier, die er meteen een suggestie aan toevoegde: kunnen graffitikunstenaars ze niet onder handen nemen? “Of ze op een andere manier aankleden. Zo kunnen we er toch nog het beste van maken.”

Nuttig maar lelijk

Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) zegt alvast geen neen tegen het idee.

“Als het huurcontract of de eigenaar van die blokken het toestaat, heb ik zeker geen bezwaar tegen de verfraaiing ervan. Integendeel, ik vroeg de diensten al om een paar voorstellen te doen en ik sta ook open voor suggesties via de sociale media.”

Wat vaststaat: de blokken weghalen, is geen optie. “Niet na de aanslagen van vorig jaar in Berlijn.”

De blokken versieren dus, en daar is ook het Brugs Handelscentrum, de organisator van de kerstmarkt, voorstander van. “Misschien is dit wel wat voor de Stedelijke Academie?”, zegt voorzitter Piet Vanderyse, die ook het nut van de blokken wil benadrukken. “Ze zijn belangrijk voor het veiligheidsgevoel. En als ik zelf zou moeten kiezen, dan nog veel liever die blokken dan gewapende militairen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen