Direct naar artikelinhoud
Duaal leren

Voka: uitstel duaal leren onaanvaardbaar

Hans MaertensBeeld BELGIAN

Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen, noemt de oproep van de onderwijskoepels tot uitstel 'onaanvaardbaar'. Zowel het Katholiek Onderwijs Vlaanderen als het GO! vroegen in deze krant meer tijd voor de brede uitrol van Duaal leren.

Voka vreest dat van uitstel afstel komt. Duaal leren, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren, moet ervoor zorgen dat meer jongeren hun diploma behalen. De Vlaamse regering wil er op 1 september 2018 over heel Vlaanderen mee starten, de onderwijskoepels vragen een jaar uitstel.   

'Net als in het dossier van de hervorming secundair onderwijs zijn de koepels de remmende kracht op verandering in ons onderwijssysteem'
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

"Ondernemingen staan klaar om in het systeem te stappen en jongeren meer kansen te geven op de arbeidsmarkt. We zijn nu bijna vier jaar aan het spreken over de uitrol van het duaal leren, de proefprojecten tonen het succes van deze leerformule aan. Het wordt nu dus tijd om duaal leren te verankeren," aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Volgens de Voka-topman lijdt ons onderwijs aan 'chronisch uitstelgedrag'. "Net als in het dossier van de hervorming secundair onderwijs zijn de koepels de remmende kracht op verandering in ons onderwijssysteem", zegt hij.