2.000 peperdure flessen wijn onder de hamer in Hongkong

Bij een veiling in Hongkong zijn zowat 2.000 flessen wijn van het Franse wijnhuis Bouchard Père et Fils onder de hamer gegaan. Eén fles uit 1846 veranderde voor 15.577 dollar (13.965 euro) van eigenaar.
AFP or licensors

Wie houdt van exclusieve wijnen moest vandaag bij Christies in Hongkong zijn. Daar vond een veiling van wel 2.000 flessen bourgognewijn van het huis Bouchard Père et Fils plaats. Dat is in 1731 gesticht en heeft zowat 150.000 flessen wijn in voorraad, waaronder vele flessen uit de 19e eeuw. Vandaag is het huis in handen van de familie Henriot. Die waakt over een domein van 130 hectaren bourgognedruiven waarvan 12 hectaren grands crus en 74 hectaren premiers crus.

De oudste fles die in Hongkong onder de hamer ging, was een Meursault-Charmes uit 1846. Die ging voor 15.577 dollar (13.965) euro de deur uit, veel meer dan vooraf verwacht. Het was een anonieme koper die dit bedrag op tafel legde. Een Montrachet uit 1865 bracht liefst 22.658 euro op. Ook dat was veel meer dan verwacht. Alles samen zijn 16 flessen uit de 19e eeuw verkocht. Opvallend: ze zijn eerst ontkurkt om de kwaliteit van de inhoud te verifiëren en kregen daarna een nieuwe kurk.

Volgens Christies bewijst de veiling van vandaag dat bourgognewijn erg gegeerd is in Azië. Sinds Hongkong de douaneheffingen op wijn in 2008 heeft afgeschaft, is de autonome Chinese regio tot de toegangspoort voor de betere Franse wijnen uitgegroeid.

Meest gelezen