Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Hondurese president Hernández wil ondanks geweld en corruptie aan de macht blijven

Juan Orlando HernandezBeeld AFP

De Hondurezen trekken vandaag naar de stembus om hun president te kiezen. Voor het eerst in de recente geschiedenis van het Midden-Amerikaanse land is een zetelend president - Juan Orlando Hernández - kandidaat voor een tweede ambtstermijn. De oppositie wil dat met vereende krachten voorkomen.

Het Hooggerechtshof besliste in 2015 de weg vrij te maken voor een mogelijk herverkiezing van de staatsleider, wat eigenlijk in strijd is met de grondwet. Voor het eerst hebben ook twee partijen een alliantie gesmeed om de macht van de conservatieve Partido Nacional te breken. De Alliantie tegen de Dictatuur stuurt voormalig sportjournalist en televisiepresentator Salvador Nasralla in de race.

Honduras gaat gebukt onder escalerend geweld en criminaliteit. De machtige jeugdbendes - de zogeheten Mara's - zijn in drugshandel en afpersing verwikkeld en domineren hele wijken. Met 112 moorden per 100.000 inwoners geldt de handelsmetropool San Pedro Sula als de op twee na gevaarlijkste stad ter wereld. Veel Hondurezen vluchten voor het geweld en proberen illegaal de Verenigde Staten binnen te geraken.

Bovendien bevindt Honduras zich in de greep van corruptie, sociale ongelijkheid en geweld tegen sociale activisten. De moord op milieuactiviste Berta Cáceres zorgde vorig jaar internationaal voor verontwaardiging. Volgens de organisatie Global Witness is Honduras het gevaarlijkste land ter wereld voor milieubeschermers. Naar het voorbeeld van Guatemala moet de internationale missie MACCIH Honduras in de strijd tegen corruptie en straffeloosheid helpen.

President Hernández heeft de thema's veiligheid, landbouw, gezondheid en investeringen centraal in zijn verkiezingscampagne geplaatst. Oppositiekandidaat Nasralla wil de toegang tot onderwijs verbeteren en richt zich op preventie om de criminaliteit terug te dringen.

In de jongste peilingen ligt zetelend president Hernández met 37 procent duidelijk voor op Nasralla (22 procent). Een eenvoudige meerderheid is voldoende voor de overwinning.

Zondag worden ook de 128 afgevaardigden voor het parlement en de burgemeesters van de 298 gemeenten in het land opnieuw gekozen.