Zuhal Demir: “Het leven is te mooi om alleen aan politiek te doen”

Donderdag is het zover: dan maakt Staatssecretaris voor gelijke kansen Zuhal Demir haar laatste dag voor haar zwangerschapsverlof begint. Drie maanden die ze erg bewust opneemt.

mige

“Elke vrouw heeft daar recht op, dus ook een politica. Je hebt dat nodig om een band te smeden met je baby. Je hebt dat nodig om een emotionele band te smeden met je baby. En als staatssecretaris voor Gelijke Kansen vind ik het extra belangrijk om dat in de verf te zetten. Ik hoorde onlangs op de radio een CEO van een groot bedrijf vertellen dat hij een vrouw niet aannam omdat ze zwanger wou worden. Ik vind dat niet kunnen. Wat is drie maanden in een loopbaan? Ik vind politiek belangrijk, maar mijn gezin is nog belangrijker. Het leven is te mooi om alleen aan politiek te doen”, aldus Demir in De Zondag. Ook haar vriend neemt zijn vaderschapsverlof op. “Hij moet zijn tien dagen opnemen. Verplicht van mij. (lacht) Ook een vader heeft tijd nodig om een band te smeden. Tien dagen is zelfs nog te weinig.”

Kop in de grond

Demir was de laatste week herhaaldelijk in de media door de rellen rondom de omstreden prediker in het Genkse stadhuis. “Ik wil en kan dergelijke lezingen niet verbieden. Maar daarom moet een lokale overheid de rode loper nog niet uitrollen. In Genk werd het stadhuis beschikbaar gesteld. Wat zij verkondigen druist in tegen ons samenlevingsmodel. Ik zeg: dat kan niet. We mogen niet toekijken hoe jongeren geïsoleerd worden. We hebben dat al eens meegemaakt met Belkacem en Sharia4Belgium. Toen staken de politiek en de journalistiek ook hun kop in de grond. Ik wil niet diezelfde fout maken.”

“Gezien bij mijn broers”

“Wellicht zijn veel jongeren op zoek naar een eigen identiteit. Maar wie in handen van die gekken komt, loopt een groot risico volledig van onze samenleving te vervreemden. Ik ben van plan een tegenbeweging te starten. Ik zou graag, terwijl ik thuis ben, een avond in Genk organiseren met andere stemmen. Ik vind dat we allochtone jongeren vaker moeten zeggen: jullie horen erbij. Dat hebben we in het verleden te weinig gedaan. Ik meen dat. Vaak denken die jongeren dat ze nooit echt deel zullen zijn van onze samenleving omdat ze een andere achtergrond hebben. Ik heb dat vroeger gezien bij mijn broers. Toen zij geen werk vonden, of geweigerd werden in discotheken, vroegen zij zich ook af: wat moeten wij doen om erbij te horen? Iedereen kan erbij horen, op voorwaarde dat onze normen en waarden gerespecteerd worden. Ik vind dat nog belangrijker dan taal. Dat gaat over gelijkheid tussen man en vrouw, over respect voor democratie, ja, zelfs over samen op café of naar verjaardags- of buurtfeestjes gaan. Dat is integratie. Als dat lukt, zal de diversiteit een verrijking zijn.”

Burgemeester van Genk worden?

Of ze burgemeester van Genk wilt worden, houdt ze nog even in het midden. “Dat is te vroeg om te zeggen. Het impliceert een keuze tussen lokaal en nationaal. Ik maak die keuze na mijn terugkeer uit zwangerschapsverlof.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer