© Geert Van de Velde

Jambon na rellen van de voorbije weken: “We gaan onderzoeken of er een netwerk achter zit”

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vermoedt dat er mogelijk een netwerk zit achter de rellen in de hoofdstad van de voorbije weken. En dat wil hij aanpakken, zo zegt hij in De Zevende Dag.

lbo

Na de rellen van zaterdagavond werden meer dan 70 mensen aangehouden, vooral jongeren. Meer dan 10 mensen worden gerechtelijk vervolgd. Het zijn niet de organisatoren van de betoging zelf die voor de rellen hebben gezorgd, zegt Jambon. “Zij zitten hier ook mee verveeld. Het zijn jongeren, vaak van allochtone afkomst, die infiltreren in dergelijke manifestaties. Ze maken daar gebruik van om dan amok te gaan maken.”

Jambon gaat laten onderzoeken of er een verband is tussen de rellen van de voorbije weken. “We gaan kijken of er een relatie is tussen de drie rellen, een keer naar aanleiding van die voetbalmatch, dan aan de Beurs een paar dagen later en nu deze rellen”, gaat Jambon verder. “We gaan onderzoeken of hier dezelfde personen achterzitten, of het een netwerk is.” Als dat wel zo is, dan moet dat blootgelegd en opgerold worden, vindt Jambon.

Volgens Jambon maken de relschoppers ook bewust amok. “Iemand die van zo’n manifestatie, van zo’n feest gebruikmaakt om wagens en winkels te gaan molesteren, die kan ik moeilijk verdenken van goede bedoelingen. Dat is heel duidelijk met slechte bedoelingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER