Dominique krijgt 2.900 euro per maand om niks te doen… al 15 jaar lang

© RTL TVI

Opvallende getuigenis in het programma ‘C’est pas tous les jours dimanche’ op de Franstalige zender RTL TVI. Daarin vertelde Dominique Detry dat ze als ambtenaar van de provincie Namen al meer dan 15 jaar een nettoloon van 2.900 euro krijgt om niks te doen.

nadb

In 2000 liep Dominique Detry onterecht een promotie tot manager mis. Nadien werd ze tijdelijk overgeplaatst naar de provinciale bibliotheek van Namen. Daar werd haar echter geen enkele taak toegewezen. En toch zit ze daar nog steeds.

De eerste vijf jaar van haar “gedwongen inactiviteit” vielen haar dan ook heel zwaar. Ze zocht haar toevlucht in huilen en slapen. Naar eigen zeggen probeerde Dominique zichzelf zelfs van het leven te beroven. Gelukkig konden haar familie en haar dokter dat voorkomen.

“Het heeft me de volle vijf jaar gekost om me aan te passen aan de situatie”, getuigde ze zondag op de Franstalige Belgische zender.

Schaamte

Op dat moment wees presentator Christophe Deborsu erop dat het toch “vrij comfortabel” is om een salaris van 2.900 euro per maand te krijgen om niets te doen.

“Ik heb een salaris om jaloers op te zijn, dat geef ik toe”, klonk het. “Maar de schaamte die ik al vijftien jaar voel, is onmetelijk. Ik voel me al jaren heel erg vernederd. Het is erg moeilijk geweest voor mij.”

Op de vraag waarom ze dan niet gewoon ontslag neemt, zei ze dat zoiets nu onmogelijk is. “Ik sta aan het hoofd van een gezin. Ik ben de enige die het eten op tafel moet brengen. Ik heb gewoon geen kracht, geen energie en geen zelfvertrouwen meer.”

Geen evaluatie

Jean-Marc Van Espen (MR), voorzitter van het provinciaal college, reageerde dat Dominique nochtans al meerdere voorstellen had gekregen voor een andere job. Die had ze allemaal geweigerd. Zij antwoordde dat ze slechts één voorstel had gekregen. Eén dat niet overeenkwam met haar capaciteiten: “Ik heb geen politieke wetenschappen gestudeerd om koffie in te schenken tijdens vergaderingen.”

Haar ontslaan is ook geen optie. Daarvoor zou ze een serieuze fout moeten maken of een negatieve evaluatie moeten krijgen. Alleen is haar laatste evaluatie al vijftien jaar oud… Volgens Van Espen ziet het er ook niet naar uit dat ze nog snel geëvalueerd zal worden. Haar manager zou namelijk bang zijn om daarmee juridische stappen te riskeren.

Alain Raviart noemde de situatie compleet onaanvaardbaar. “Mevrouw wordt al sinds 2000 niet meer geëvalueerd. In eerste instantie ligt de verantwoordelijkheid bij u. Dit is hallucinant!”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen