© REUTERS

Israëlische minister stapt op uit onvrede met spoorwerken tijdens sabbat

De Israëlische minister van Volksgezondheid, Jakov Litzman, heeft zondag zijn ontslag ingediend. De minister van de ultraorthodoxe partij Verenigd Thora-Jodendom weigert in een regering te blijven die de “ontheiliging” van de sabbat toestaat. Twistpunt zijn onderhoudswerken aan het spoor die op zaterdag, de sabbat, plaatsvinden.

Al langer zorgt het dossier voor spanning en controverse binnen de rechts-religieuze regering van premier Benjamin Netanyahu. Litzman zei vrijdag reeds dat hij zijn ontslag zou indienen indien er werken plaatsvonden op zaterdag, wat ook gebeurde.

De werken aan het Israëlische spoor vinden op zaterdag plaats om geen hinder te veroorzaken voor het treinverkeer. Op de meeste plaatsen in Israël is er immers geen openbaar vervoer op zaterdag. Onderhoudswerken die dag, zouden dus geen hinder veroorzaken voor de reizigers. Maar volgens de joodse regels is eender welke arbeid verboden op de sabbat (vrijdagavond tot zaterdagavond).

Netanyahu betreurde zondag het ontslag, maar zei de sabbat als joodse rustdag te respecteren. Maar ook de noden van de inwoners zijn belangrijk, bijvoorbeeld de nood aan een veilig en continu (openbaar) vervoer.

Verenigd Thora-Jodendom wil wel in de regering blijven.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer