Brusselse politie: “We wisten dat betoging uit de hand kon lopen”

© Photo News

De Brusselse politie wist dat de aangekondigde betoging op het Poelaertplein zaterdagavond uit de hand kon lopen. Dat zegt Hans Messiaen van de politiedienst die betogingen screent, bij VRT Nieuws. Toch werd de betoging niet verboden. Zoals verwacht ontaardde het volledig en richtten relschoppers vernielingen aan in de hoofdstad. Een meerderjarige en twee minderjarigen zijn intussen vrijgelaten.

Guy Stevens

“Er waren berichten onderschept waaruit bleek dat een aantal jongeren de betoging wilde misbruiken om amok te maken”, aldus Messiaen. Maar toch kon de manifestatie gewoon doorgaan. “Het is onze taak om een risicoanalyse te voeren, die wij dan doorgeven aan de bestuurlijke overheid, meer bepaald de Brusselse burgemeester Philippe Close. Hij moet dan beslissen, dat is niet onze taak.”

De politiediensten onderzoeken nog uit welke hoek de sms kwam. “Bij de identificatie van de vorige twee rellen was het voornamelijk een deel van de moslimgemeenschap in Brussel die betrokken was”, zegt Messiaen. “En nu zijn er sterke aanwijzingen dat het uit hetzelfde milieu komt als de vorige rellen. Toch is er niet een specifieke groepering of aantal personen die achter deze incidenten zitten.”

Bij de rellen van zaterdagavond werden heel wat vernielingen aangericht en werden 71 relschoppers aangehouden. De meerderjarige relschopper die gerechtelijk werd aangehouden, is vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Twee van de drie gerechtelijk aangehouden minderjarigen werden vrijgelaten na verhoor. Een derde minderjarige is voor de jeugdrechter verschenen.

LEES OOK: Relschoppers vielen ook voorbijgangers aan: koppel moet hotel invluchten

LEES OOK: Jambon na rellen van de voorbije weken: “We gaan onderzoeken of er een netwerk achter zit”

LEES OOK: Weer trekken relschoppers spoor van vernieling door Brussel: 71 jongeren opgepakt, agent loopt schedelbreuk op

LEES OOK: Jongeren verstoren uitzendingen VRT en VTM en delen tik uit aan journalist

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen