“Slavernij in Libië als excuus om in de Louizalaan winkels te vernielen en passanten aan te vallen, daar moeten die schoffies wellicht zelf nog het hardst om lachen”

Het lijkt erop dat het begint te beteren. Bij de rellen van zaterdag in de Louizabuurt werd er door de politie snel en efficiënt opgetreden en werden zo’n zeventig relschoppers opgepakt. De handelaars en de passanten die ook nu weer hun etalages en hun auto’s vernield zagen worden, zullen er niet veel boodschap aan hebben, maar alvast de Brusselse politiekorpsen lijken intussen geleerd te hebben hoe ze dergelijke plots uitbrekende ongeregeldheden moeten aanpakken.

Luc Standaert

De politiemensen hebben de voorbije twee weken dan ook drie keer de gelegenheid gekregen om hun technieken uit te testen. Dat er momenteel een agent met een schedelbreuk in het ziekenhuis ligt, duwt ons nog eens onder de neus dat al die politiemannen en -vrouwen echt wel lijf en leden inzetten om ons en onze spullen te beschermen. Waarvoor ze ieders respect verdienen.

De politie trad bij de derde uitbraak van geweld in twee weken tijd snel op. We weten niet of we hetzelfde kunnen zeggen van het gerecht. We kennen natuurlijk de concrete dossiers niet en we twijfelen niet aan de sérieux van de betrokken magistraten, maar het blijft - vooral voor de slachtoffers - toch moeilijk uit te leggen dat de daders van vernielingen en plunderingen binnen de kortste keren terug op vrije voeten zijn, al is het dan ”onder strikte voorwaarden”. Als Justitie daar goede redenen voor heeft, zou ze die toch beter moeten uitleggen, En geen plaats in gevangenis of jeugdinstelling is geen goede uitleg.

Al blijven de hoofdverantwoordelijken voor wat er de voorbije twee weken fout liep in de Brusselse straten, natuurlijk de jonge relschoppers zelf.

Was de eerste uitbarsting misschien nog enigszins verklaarbaar als een zwaar uit de hand gelopen Marokkaans volksfeest, dan geldt dat zeker niet voor wat er vorige zaterdag gebeurde. Je kan je afvragen waarom er in Brussel moet worden betoogd tegen slavernij in Libië, maar dat is de prijs die betaald moet worden voor de titel van Europese hoofdstad. Maar slavernij in Libië als excuus om in de Louizalaan winkels te vernielen en passanten aan te vallen, daar moeten die schoffies wellicht zelf nog het hardst om lachen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vermoedt georganiseerd kwaad opzet en laat onderzoeken of er verbanden te leggen zijn tussen de drie incidenten van de voorbije weken, of er een groep in de achtergrond de rellen aanstuurt.

We helpen hem het hopen, want in dat geval volstaat het dat netwerk op te rollen. Als het om jong crapuul gaat dat elke gelegenheid aangrijpt om keet te schoppen, zal het veel moeilijker worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer