Videospeler inladen...

Nieuwe lasertechniek om roetdeeltjes in lichaam te detecteren

Onderzoekers van de UHasselt en KU Leuven hebben een gloednieuwe techniek – met laser – ontwikkeld om roetdeeltjes in het lichaam te detecteren. De resultaten werden deze maand gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift ‘American Journal of Respiratory and Critical Care’.

Recent onderzoek wees uit dat wereldwijd meer dan 4,2 miljoen mensen per jaar voortijdig sterven door luchtvervuiling. “Luchtverontreiniging kan onder meer leiden tot een lager geboortegewicht, verminderd vermogen in de hersenen bij kinderen om informatie op te nemen en te verwerken, longkanker en ademhalingsziekten”, zegt prof. dr. Tim Nawrot (UHasselt). 

“Om gezondheidsnormen correcter te kunnen bepalen is er naast concentraties in de lucht nood aan een betrouwbare meting van de blootstelling van koolstofdeeltjes in het lichaam zelf", zegt Nawrot.  Koolstofdeeltjes komen vrij  tijdens een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen zoals hout, kolen en diesel.

Urine en bloed

Onderzoekers van de UHasselt en KU Leuven ontwikkelden een nieuwe techniek om roetdeeltjes te tellen in lichaamsvloeistoffen en weefsels zoals urine en bloed.

Prof. dr. Maarten Roeffaers (KU Leuven): “De stalen worden belicht met een laser die zeer korte lichtpulsen uitstuurt – met een tijdsduur van een miljardste van een miljoenste van een seconde. Daardoor gaan
de koolstofdeeltjes licht in alle kleuren uitsturen en kunnen we ze
detecteren.”

“In een studie bij 291 kinderen hebben we urinestalen met onze nieuwe methode onderzocht”, zegt prof. dr. Marcel Ameloot (UHasselt). “We stelden vast dat er een verband is tussen de bepaling van koolstofdeeltjes in de urine, gemeten met onze nieuwe techniek, en de geschatte blootstelling aan koolstofdeeltjes.”  

De onderzoekers hebben een patentaanvraag ingediend. Bedoeling is het apparaat dat nu nog een prototype is, te commercialiseren.

Meest gelezen