© Victoriano Moreno

Buurt Centraal Station paradijs voor helers en witwassers

De Antwerpse handelaars in juwelen en edelmetalen zullen voortaan moeten kunnen aantonen dat ze zuiver op de graat zijn. Zo niet krijgen ze een boete of wordt hun zaak gesloten. “We willen de criminele netwerken de stad uitdrijven”, aldus burgemeester De Wever. Uit een screening van de Antwerpse politie blijkt dat de helft van de handelaars in de stationsbuurt gelinkt kan worden aan criminele praktijken.

vdaa

De Antwerpse diamanthandel en de talrijke goud- en juwelen­-winkels oefenen een magische aantrekkingskracht uit op de georganiseerde misdaad, die er crimineel geld komt witwassen.

De Georgische crimineel Abraham Melikhov (57) wordt al decennialang omschreven als de “Godfather van het Falconplein”, maar de fraudeur en verkrachter was ook jarenlang actief als zwendelaar in een van de vele goudwinkels in de buurt van de Pelikaanstraat in Antwerpen.

Hoewel de hoogdagen van de Georgische maffia al een tijdje voorbij blijken te zijn, is de aanwezigheid van de Georgische goudzwendelaar tot vandaag nog altijd zichtbaar in en rond het Centraal Station.

Witwassen drugsgeld

De Antwerpse stationsbuurt wemelt ook van de clandestiene geldwisselkantoortjes, waar miljoenen euro cash uit de cocaïnehandel worden omgewisseld.

De beruchte Mozes F. werd tien jaar geleden opgepakt als spilfiguur van een witwasmachine in de Antwerpse diamantwijk.

Heling gestolen juwelen

Antwerpen blijkt ook de draaischijf voor de heling van gestolen juwelen. Begin dit jaar raakte nog bekend dat de juwelen van de Amerikaanse ster Kim Kardashian, die in Parijs waren geroofd, in Antwerpen waren omgesmolten tot goudstaven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER