© vm

“Als de Antwerpse politici willen dat de burger hen vertrouwt, zullen ze uit een ander vaatje moeten tappen”

Het gaat de verkeerde kant op met het politieke debat in Antwerpen. Liefhebbers van inhoudelijke discussies komen niet bepaald aan hun trekken en van de beschuldigingen weg en weer tussen de oppositie en het stadsbestuur wordt de Antwerpenaar ook niet beter. Terwijl dat toch de bedoeling zou moeten zijn van het politieke bedrijf.

Kris Vanmarsenille

Sinds de beelden van het verjaardagsfeestje van projectontwikkelaar Eric Van der Paal uitlekten, lopen de gemoederen almaar hoger op. Tien dagen later zitten we in de fase van de pot verwijt de ketel en zijn we verder dan ooit verwijderd van een degelijke discussie over wat en hoe er kan worden gebouwd in Antwerpen. Het wordt nochtans elke dag duidelijker dat we die discussie dringend moeten voeren. Als de emotionele uithalen, de scherpe aanvallen en de “informatie uit bepaalde partijbronnen” van de voorbije dagen iets hebben duidelijk gemaakt, is het wel dat er meer transparantie moet komen in het hele proces van bouwaanvragen en de uitvoering van grote projecten. Nu is al te zeer de indruk ontstaan dat er in Antwerpen dingen gebeuren die niet correct zijn. Al is er na tien dagen nog altijd alleen maar rook, en geen vuur.

We kunnen alleen maar hopen dat het Integriteits­bureau nu zo snel mogelijk een uitspraak doet over de contacten van het stadsbestuur met bouwpromotor Land Invest en dat alle politici dan beloven dat advies in acht te nemen. Het feestje is geen bewijs van corruptie, verre van, maar het kan geen kwaad om naar aanleiding ervan de ethische afspraken nog eens op scherp te zetten.

En verder moet het stadsbestuur de grootst mogelijke openheid aan de dag leggen. Het kan zijn dat adviezen van ambtenaren beter niet gevolgd worden, maar dan moet duidelijk zijn waarom niet. Het kan zijn dat er in Antwerpen hoger moet worden gebouwd, maar laat die hoogbouw dan onderdeel zijn van een goed onderbouwde strategie op lange termijn en niet elke keer voorwerp van discussie binnen een bepaald project. Als de oppositie ervan overtuigd is dat er in bepaalde dossiers onregelmatigheden zijn gebeurd, moet ze met feiten en cijfers komen. Algemeenheden formuleren als “alles kan worden gefikst”, is mist creëren. En die is er al genoeg. Daarop anonieme bronnen uit de partij laten zeggen dat Tom Meeuws zelf ook wel eens uit gaat eten met bouwpromotoren, is compleet naast de kwestie.

Als de Antwerpse politici willen dat de burger hen vertrouwt, zullen ze uit een ander vaatje moeten tappen. De stad Antwerpen moet de volgende decennia onderdak bieden aan tienduizenden extra inwoners. Die moeten allemaal veilig en comfortabel kunnen wonen. Dat is een gigantische uitdaging. Om die waar te maken hebben we ideeën nodig, constructieve, gedurfde en weldoordachte ideeën. Die hebben we de voorbije dagen nog niet gehoord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER