© Victoriano Moreno

Antwerpse politie gaat ‘asociale fietsers’ aanpakken, fietsersbond reageert woest

De wijkwerking van de Antwerpse politie gaat vanaf vandaag extra aandacht besteden aan gevaarlijk en asociaal fietsgedrag. De Fietsersbond reageert boos. “Na drie dode fietsers is dit totaal ongepast”, klinkt het in Gazet van Antwerpen.

JORIS VAN DER AA

De Antwerpse politie kondigde gisterenavond aan dat er vanaf vandaag extra aandacht zal worden besteed aan het gedrag van fietsers in het verkeer. De campagne komt er volgens de politie naar aanleiding van talrijke meldingen en klachten van burgers. “Ook uit eigen vaststellingen van de politie blijkt dat er wel degelijk een probleem is met foutief en gevaarlijk fietsgedrag”, zo luidt het.

De wijkwerking van de politie zal daarom vanaf vandaag strenger toezien op ‘asociaal’ gedrag door fietsers, zoals het rijden op voetpaden, het negeren van de rijrichting op fietspaden en het verkeerd stallen van fietsen op voetpaden. De politie zal ook extra letten op het negeren van stoplichten en het correcte gebruik van fietsverlichting. “Het aantal fietsers stijgt sterk. Ook het aantal ongevallen waarbij fietsers betrokken zijn zit in een stijgende lijn. Er deden zich recent ook twee dodelijke ongevallen voor bij fietsers onderling.”

Verhitte discussies

In een eerste fase zal er vooral sensibiliserend worden opgetreden, maar er zullen ook boetes uitgeschreven worden. De Antwerpse politie benadrukt niet alleen fietsers te willen viseren. “De Antwerpse politie richt zich op alle weggebruikers in haar beleidsvisie op verkeersveiligheid, zowel in haar verkeerscampagnes als in haar handhaving. Dit betekent dat er onverminderd tegen automobilisten wordt opgetreden, maar evengoed bij overtredingen die door zwakke weggebruikers worden begaan.”

De aankondiging van de Antwerpse politie zorgde gisterenavond meteen voor verhitte discussies op sociale media, waar voor- en tegenstanders van de campagne elkaar in de haren vlogen. De Fietsersbond Antwerpen reageert bijzonder scherp. “We hebben er niets op tegen dat de politie optreedt tegen asociale fietsers”, zegt Stef Leroy van de Fietsersbond. “Maar een campagne voeren op een moment dat er net drie doden zijn gevallen? Kom zeg, daar kan ik echt niet mee leven. De burgemeester en de schepen van Mobiliteit hebben deze week nog plannen voorgesteld om het verkeer veiliger te maken voor fietsers. Als Fietsersbond konden wij daar in meegaan, maar als deze campagne de eerste concrete maatregel is, dan voel ik mij bekocht.”

De vaststelling dat er ondertussen ook doden vallen bij ongevallen tussen fietsers onderling, vindt Leroy geen reden voor een campagne. “Als het aantal fietsers stijgt, zorg er dan voor dat die fietsers meer ruimte krijgen. Die ruimte moet dan maar ten koste gaan van de auto’s, die fietsers doodrijden. Zo eenvoudig is het.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer